nyMusikk 80 år:

nyMusikk Nordland

I anledning nyMusikks 80-årsjubileum i 2018 presenteres alle nyMusikks lokalavdelinger gjennom intervjuer i løpet av jubileumsåret.

nyMusikk Nordland har holdt det gående siden 80-tallet, med et gjennomgående fokus på formidling til barn og unge. Leder Tine Surel Lange kunne fortelle mye om avdelingens viktige arbeid i en stor region som Nordland.

nyMusikk Nordland i Lofoten. Foto: Tine Surel Lange.

1) Hvordan ble nyMusikk Nordland startet?

nyMusikk Nordland ble startet i Steigen på 1980-tallet og ble på starten 90-tallet flyttet til Sortland. Hovedfokus i perioden frem mot 2010-tallet var formidling og pedagogisk arbeid, og gjøre samtidsmusikk/samtidskunst kjent blant barn og unge.

Avdelingen initierte nyMusikk-uker både i Sortland, Bodø og Mosjøen, og har bidratt til å gi barn og unge mulighet til å møte sentrale størrelser fra samtidsmusikkmiljøet. Det var også samarbeid med distriktsmusikerne i fylket, som sammen med nyMusikk Nordland presenterte samtidsmusikk i sine hjemkommuner. 

Meri Nikula. Foto: Lars-Martin Hunstad.

2) Hvilken rolle spiller nyMusikk Nordland i det lokale musikk og kunstlivet?

En del av vårt arbeid det siste året har vært å markere nyMusikk Nordland som en samlende instans og et møtepunkt for eksperimentell musikk og lydkunst. Vi ønsker å bygge opp et tverrfaglig nettverk som spenner over hele regionen, og øke interessen for et spennende kunstfelt. Vi har i det seneste året inngått spennende samarbeider med lokale og regionale instanser som Nordnorsk kunstnersenter (Lofoten Sound Art Symposium) samt nyMusikk Bodø.

Vi jobber for å presentere meget sjangerbrede konserter og events som er med på å definere og utfordre hva musikk og lyd kan være. For å gjøre det inkluderende og inspirerende for vårt publikum har vi hatt inkluderende før-konsert-samtaler og/eller workshops i forbindelse med de fleste av våre aktiviteter. 

Kontakt-mikrofon workshop. Foto: Svein Erik Tøien

3) Hvordan er det å være arrangør av eksperimentell musikk i Nordland?

Nordland er en stor og spennende region med store spenn i både avstander og kunstneriske uttrykk. Det er en utfordring å være aktiv i hele området og for tiden er aktivitetene hovedsakelig basert i Lofoten og Vesterålen der styrets nåværende medlemmer har base.

Vi prøver å være relevante for hele området med våre open calls for kunstnere og samarbeider med regionale aktører i Nordland. Det er mange spennende kunstnere bosatt i regionen og det er givende å bli kjent med dem gjennom arbeidet med nyMusikk Nordland, og å kunne vise frem hva som rører seg her i nord! 

asamisimasa i Svolvær. Foto: Lars-Martin Hunstad.

4) Hvilken kommende konsert har du lyst til å trekke frem fra programmet deres?

Vi ser stort frem til konsert 19. november på Sortland med Duo Hellqvist/Amaral og «Impossible Situations». Konserten er del av nyMusikk sin årlige avdelingsturné og det er kjekt for oss å kunne presentere et prosjekt og musikere av denne skala i Vesterålen. Avdelingsturnéene er viktige for oss, da vi her kan få til å gjennomføre prosjekter som ellers hadde vært vanskelige å få til - på fjorårets avdelingsturné hadde vi besøk av asamisimasa i Lofoten.

Det er interessant at begge ensemblene har med forskjellige utgaver av «10 Plans» av Øyvind Torvund på programmet, og jeg håper det blir flere enn meg fra Lofoten som valfarter til konserten på Sortland for å få med seg fortsettelsen.

5)  Hva er ny musikk for deg?

Ny musikk som sjanger er for meg en bred og favnende beskrivelse for mye forskjellig som nyMusikk som organisasjon er med på å definere. I Nordland har vi definert dette med alt fra improkonsert i kunstgalleri til performance-event utendørs i Lofoten-naturen til hardcore samtidsmusikk i kulturhus til kontaktmikrofon-workshop i et fiskevær. 

Ny musikk kan inspirere, utfordre, provosere og kommentere. Det er en bred sjanger som kan være et samlingspunkt mellom forskjellige kunstarter og uttrykk. Jeg tror vi trenger sånne samlingspunkter, særlig i disse tider.

Nyksund. Foto: Svein Erik Tøien.