nyMusikk 80 år:

nyMusikk Østfold

I anledning nyMusikks 80-årsjubileum i 2018 presenteres alle nyMusikks lokalavdelinger gjennom intervjuer i løpet av jubileumsåret.

nyMusikk Østfolds årlige festival VinterRiss går av stabelen 1. mars 2018, og vi tok en prat med avdelingsleder Trond Erikson ved festivalstart.

Andre Fjørtoft, Kristin Hågensen og Lene Grenager. Foto: nyMusikk Østfold.

1) Hvordan ble nyMusikk Østfold startet?

Østfoldavdelingen ble forsøkt etablert på 70-tallet, men det ble fort klart at man manglet ressurspersoner. For 13 år siden så man at det var en tydelig tilskudd av både musikere og komponister i fylket - og det ble da gjort et nytt forsøk. Ole Hermann Huth, Bjørn Norvall Hoemsnes og Karsten Brustad var initiativtakere til nyMusikk Østfold som ble startet i 2005 - og formelt godkjent av styret i nyMusikk i april 2006.

2) Hvilken rolle spiller nyMusikk Østfold i det lokale musikk og kunstlivet?

Vi har to festivaler eller konsertserier om man vil. I mars er det VinterRiss, der vi samarbeider med Det Norske Blåseensemble i Halden og alle musikklinjene på de fire videregående skolene i Østfold. Elever komponerer musikk til denne konserten i løpet av høstsemesteret året før. Vi pleier å ha en lokal profilkomponist under rissene, og vi forsøker å etablere en fast elektroakustisk dag under VinterRiss.

Under HøstRiss har vi et samarbeid med lokale kulturskoler, der vi velger oss ut ett instrument som vi sette fokus på. Elevene får som regel et nyskrevet stykke å innstudere. Totalt arrangerer vi mellom 8 og ti konserter under de to rissene.

Når vi valgte å kalle festivalene for Riss - så er det på en måte å skrape litt i det ukjente i musikklivet - altså ny musikk. Og selv om Rissene tar mye tid gjennom året så har vi også enkeltstående konserter.

Lene Grenager med celloelever fra kulturskolene i Moss, Askim, Vestby og Ås under Cellomek, HøstRiss 2017. Foto: nyMusik Østfold.

3) Hvordan er det å være arrangør av eksperimentell musikk i Østfold?

Det er ikke alltid like lett, men vi samarbeider litt med musikkens venner og med musikkrådet, så på noen konserter kommer det en del publikum. Og når det gjelder komponister og musikere fra fylket - så stiller de alltid opp!

4) Kan du fortelle litt om programmet på årets VinterRiss-festival?

VinterRisset i år har Åse Hedstrøm som profilkomponist, og hun får urframført klarinettkonserten Jay! med Det norske blåseensemble, Leaves med Louise Agnati på viola bastarda, Corsswinds med slagverkensemble SISU og vi skal gjøre elektroniske remixer av hennes verk på en konsert i Fredrikstad lørdag. Ellers er det en del komponister fra Østfold som blir spilt - naturlig nok.

5) Hva er ny musikk for deg?

Ny musikk er nettopp ny musikk - uansett i hvilken form det passerer ørene. Det skapes - og det å lytte til nye ting, uansett om det er støy, improvisasjon, eller musikk tuftet på tradisjonelle virkemidler - så er det alltid spennende å åpne sansene for nye komposisjoner. Og det er sjelden jeg er likegyldig til det.

Parallax har improkurs med kulturskoleelever i Sarpsborg. Foto: nyMusikk Østfold.