nyMusikk 80 år:

nyMusikk Tromsø

I anledning nyMusikks 80-årsjubileum i 2018 presenteres alle nyMusikks lokalavdelinger gjennom intervjuer i løpet av jubileumsåret.

nyMusikk Tromsø ble opprettet som den tredje lokalavdelingen i nyMusikk i 1976. Ny leder fra og med 2018, fiolinist Signe Johansen, vil satse på en lokal profil med både unge og erfarne kunstnere i det nye året.

Leder av nyMusikk Tromsø, Signe Johansen. Foto: Pavel Vishnevsky, Norwegian Consulate General in Murmansk.

1) Hvordan ble nyMusikk Tromsø startet?

nyMusikk Tromsø ble opprettet 30. januar 1976 med ca 50 medlemmer, som den tredje lokalavdelingen i nyMusikk. Første formann var klarinettist Håkon Stødle. Gjennom årene har virksomheten blitt drevet av komponister, studenter, profesjonelle og andre i flere omganger. De aller fleste som har hatt noe med ny musikk å gjøre i Tromsø har vært innom nyMusikk avdeling Tromsø. Den lever i blodomløpet av musikklivet i Tromsø, men vi jobber nå for å la den få litt større plass i kretsen. Vi er mange og vi skal vi forenes!

2) Hvilken rolle spiller nyMusikk Tromsø i det lokale musikk og kunstlivet?

Akkurat nå holder vi oss litt i kulissene, men vi har et godt lokalmiljø av de som både utøver og liker ny musikk så vi ser frem til å trå ut av kulissene og inn i samarbeid med flere institusjoner og samarbeidspartnere i nærmeste fremtid. Etterhvert håper vi å være en like stor bidragsyter som de større og mer vel etablerte kunstuttrykk og institusjoner er i Tromsø i dag.

Faksimile fra Bladet Tromsø, 12. september 1980.

3) Hvordan er det å være arrangør av eksperimentell musikk i Tromsø?

Å holde på med ny musikk kan være både en takknemlig og utakknemlig jobb. Vi har en stor scene og flerfoldige folk fra ulike sjangre som er både profesjonelle og kreative, men et publikum som kanskje ikke helt lar seg lokke. Noen arrangementer er da litt deretter, med stor kunst på scenen for noen spesielt interesserte. Men noen ganger da publikum likevel har latt seg lokke og kommer bort etter konserten for å fortelle at de ikke kan beskrive det de akkurat har opplevd med noe annet enn en overveldende god følelse. Det er de gode opplevelsene til publikum som er vår motivasjon. Å få kunsten til å nå ut. Når det funker, det er da det er gøy å arrangere eksperimentell musikk. Ny musikk er ikke bare det du tror det er!

Nordisk workshop med Arktisk Sinfonietta, juni 2018.

4) Kan du røpe noen høydepunkter fra neste sesongs program?

Vi har valgt å kjøre en lokal taktikk for nyMusikk Tromsø neste sesong. Vi ser frem til å trekke frem unge og erfarne kunstnere som utøver ny musikk.

5) Hva er ny musikk for deg?

Ny musikk er nye måter å uttrykke musikk på. Det kan komme i uante former og når du minst venter det. Det er kunsten å overraske og kunsten å uttrykke som er viktig, uansett form. Jeg liker at ny musikk ikke er det du forventer, men fortsatt det samme som du tror. Musikk er følelser og ny musikk er et uttrykk for flere nyanser av de følelsene. Her sammenlignbart med den visuelle kunsten.