ONLY CONNECT FESTIVAL OF SOUND 2014:

Bjørn Fongaard & Anders Førisdal
Science Fiction, Galaxe

Lørdag 24. mai kl 20:00
Kunstnernes Hus
250/200 kr

Kjøp billetter
Kjøp festivalpass

FESTIVALPROGRAM

Med sin spesialkonstruerte gitar og ukonvensjonelle spilleteknikker, var komponist og gitarist Bjørn Fongaard (1919-1980) en av de ukjente innovatørerene innenfor preparerte gitar, og komponerte en serie verker for sin mikro-intervallgitar. Han var svært interessert i moderne vitenskap, så vel som åndelig utvikling og utforsket soniske egenskaper og grensene for persepsjon. Komponist Anders Førisdal vil presentere Fongaards stykker Science Fiction og Galaxe på Only Connect.

Bjørn Fongaard (1919-1980) studerte ved Oslo Musikkonservatorium med lærere som Per Steenberg, Sigurd Islandsmoen, Bjarne Brustad og Karl Andersen. Fongaard er mest kjent for sin spesiallagde mikrointervallgitar. Fongaard var langt forut for sin tid, men i de senere årene har musikken fått stadig større oppmerksomhet, eksempelvis har senere komponister benyttet hans mikrotonale teknikker i forbindelse med bruk av ulike folkemusikalske intervaller som faller utenfor den tonale skalaen. For mikrointervallgitaren komponerte han en serie med verker, både solo og med følge av resitasjon og slagverk. Titlene avslører også komponistens interesse for filosofi og astronomi: Galaxy, Homo Sapiens, Genesis. Hans Sinfonia Microtonalis representerte Norge ved International Rostrum of Composers i Paris i 1970. Han har også prøvd å overføre mikrointervall prinsippene til orkesterverker som Orchestra Antiphonalis, Symphony of Space, Universum og Mare Tranquilitatis.

Anders Førisdal er utdannet ved Norsk Musikkhøgskole med en mastergrad på Aldo Clementis musikk. Ved siden av arbeidet med soloprosjekter har han spilt i en rekke ensembler som Elision, Plus Minus, Oslo-Filharmonien, Bergen Filharmoniske, i tillegg til asamisimasa. Han spiller sjeldne multi-strengers gitarer og mikrotonale gitarer, og komponister som Brian Ferneyhough, Roger Redgate, Michael Finnissy, Chris Dench, Bryn Harrison, Klaus Lang og Ole Henrik Moe jr. har skrevet verk for han. 

Only Connect:
J.G. Ballard

22. - 24. mai 2014

Om festivalen og Ballard-temaet

Anders Førisdal. Foto: asamisimasa/presse.