nyMusikk på Borealis 2014

I år fyller Borealis-festivalen 10 år. Borealis er en festival for samtidsmusikk, støy og lydkunst som finner sted hvert år i Bergen. I år har nyMusikk to arrangementer på festivalens oppvarmingsuke, ved nyMusikk Bergen og nyMusikks komponistgruppe.

Francois Sarhan
"The Last Lighthouse Keepers"
Studio USF 21. mars kl 21:00 og 22. mars kl 17:00
I samarbeid med nyMusikk Bergen.

Céline Bernard  - foley artist
Mark Knoop  - piano
Adam Rosenblatt - percussion
Francois Sarhan - actor
Shila Anaraki - coach & dramaturgy

En black box. En perkusjonist. En pianist. En lydeffekt-maker og en skuespiller. Publikummet i midten. The Last Lighthouse Keepers er en særegen og surrealistisk opplevelse, der strålen fra et fiktivt fyr slår av og på alt som skjer og definerer scenerommet. I det øyeblikket når du gjentar en handling er det begynnelsen på et ritual, akkurat som det sirklende lyset over publikummet som skaper repetisjon og transe.

Stykket gir rom til fremføring av musikk, plass til video. Her dobler stemmer instrumenter, og hvor en scenografi, laget av papir, selv blir til en skuespiller gjennom å  flyttes og forandres på, og til slutt ødelegges. Publikummet vil bli tvunget til å bevege på seg og holdes våken, noe som vil gi dem et visst engasjement og samtidig en viss sårbarhet. Resultatet blir forhåpentligvis en vennligere opplevelse enn en tradisjonell, fremovervendt forestilling, mer av en rockekonsert, der publikummet nyter showet sammen. Og på en måte er de siste fyrvokterene også publikum.

The Last Lighthouse Keepers er basert på en surrealistisk tilnærmingsmåte, som begynte med oppdagelsen i begynnelsen av 1900-tallet gjennom Freud av den store betydningen drømmeren og det underbevisste har. Sarhan ønsker å framheve sjiktene av det som vi er og hva vi gjør gjennom vår innbilningskraft, og tolke det ubevisste, hans konsepsjon er anti-materialistisk og anti-pop.

Samtidsmetal
Østre, 22. mars kl 11:30. 150,-/100,-

Nye verk for avantgarde metalband av komponister fra nyMusikks komponistgruppe (NMK).

Komponister:
Rebecka Ahvenniemi
Kristin Bolstad
Tyler Futrell
Jan Tufteland

Utøvere:
Rune Folgerø - vokal, samples, tangenter
Steffen Sneipen Berg - gitar
André Ulriksen - gitar
Johnny Wangberg - bass
Alessandro Elide - trommer

nyMusikks komponistgruppe er en gruppe for komponister i etableringsfasen som lager og tilbyr ulike prosjekt til sine medlemmer. I dette prosjektet er målet å jobbe på tvers av sjangre med ønske om å skape en ny sjanger – samtidsmetall. Prosjektet søker å utforske formidling av musikk som skaper og utøver både gjennom metode, utforming og lydende resultat. De fire komponistene fra NMK har jobbet tett med metal- og avantgardemusikere, der musikken har blitt formidlet muntlig, lydlig og grafisk for en felles referanseplattform. NMK er veldig stolt og glad over og kunne presentere et nydelig kreativt og allsidig prosjektband bestående av erfarne musikere med stor bredde!

Bandet består av musikere med bakgrunn fra ulike deler av metal- og avantgardemiljøet i Trondheim og er satt sammen spesielt for dette prosjektet. Bandet viser et bredt spekter innen metal- og avantgardemusikk, med spenn fra death-thrash-metalbandet Exeloume (Ulriksen/Wangberg/Elide), schizometalbandet Atrox og det sjangerrike støyelektronika soloprosjektet Endapartoo (Folgerø), til det storslåtte annerledesorkesteret Conor Patrick & The Shooting Tsar Orchestra (Berg). En ny og spennende sammensetning som også er et symbol på målsetningen med hele prosjektet; nemlig samarbeid på tvers av sjangre og miljø.

Interlude før konserten med
Thomas De Ridder fra Bergen Pipes And Drums

I samarbeid med Bergen Scottish Society.

Studio USF / Østre
21. - 22. mars

borealisfestival.no