ONLY CONNECT FESTIVAL OF SOUND 2014:

Filmprogram på Cinemateket

Festivalprogram

Christian Bale i Empire of the Sun.

Billetter gjennom Cinemateket (gratis med festivalpass). Les Audun Vingers artikkel om Ballard og film

Tirsdag 20. mai
19:00 - The Atrocoty Exhibition

Onsdag 21. mai
21:00 - Crash

Torsdag 22. mai
20:30 - Low-Flying Aircraft

Fredag 23. mai
18:00 - Resan til Orion, En otrolig semester, Framtiden var i går. Kortfilmer av Solveig Nordlund + Q&A.

Lørdag 24. mai
17:00 - Low-Flying Aircraft
19:00 - The Atrocity Exhibition

Søndag 25. mai
19:00 - Crash
21:00 - Solens rike (Empire of the Sun)

Fredag 30. mai
20:00 - Solens rike (Empire of the Sun)

The Atrocity Exhibition

USA 2000
Regi: Jonathan Weiss
Med: Victor Slezak, Anna Juvander, Michael Kirby
Engelsk tale, uten tekst
BluRay, farger, 1t 40min

Nesten ti år tok det Jonathan Weiss å fullføre sin visjon av J.G. Ballards antatt ufilmbare «Atrocity Exhibition» fra 1970. Av den håndfull filmer som eksisterer med utgangspunkt i hans bøker er det denne Ballard selv har trykket til sitt bryst… Likevel fikk aldri Weiss drømmen om en kinolansering av filmen realisert og trakk seg ut av filmbransjen som et resultat av dette. Grunnen til Ballards åpenbare begeistring for filmen er lett å se – Weiss toner aldri ned noe av bokens kompleksitet eller brutalitet, og på tross av et lavt budsjett makter han å gi filmen visuelle kvaliteter langt mer erfarne filmskapere forgjeves jakter på.

Crash

Canada 1995
Regi: David Cronenberg
Med: James Spader, Holly Hunter, Elias Koteas, Deborah Unger, Rosanna Arquette
Engelsk tale, norsk tekst
35mm, farger, 1t 41 min

Crash er basert på J. G. Ballards bok med samme navn og skildrer en gruppe mennesker som nærmer seg fenomenet trafikkulykker på en annerledes og uvanlig intim måte. På et nihilistisk, selvutslettende vis knytter de sine kjærlighetsforhold og sine erotiske følelser til bilen og bilulykkens vesen. Alle har de et skjebnesvangert forhold til bil. Kanskje i et forsøk på å kvitte seg med vonde minner søker de mot hverandre, men oppnår kun kontakt gjennom det metalliske og ikke-levende materialet. 

Filmen ble gjenstand for voldsomme reaksjoner i nesten alle land den ble vist i. Men hva er det som fikk folk til å reagere? Hvor hentet folk sine begreper om “avskyelig”, “spekulativt” og “pervertert” fra? Crash er ingen voldelig film. Den er nesten kjemisk fri for slagsmål og våpen. Erotikken i filmen er av en art vi har vanskelig for å identifisere oss med, men er den av den grunn foraktelig? Det er en skremmende tanke at det kanskje er publikums ønske om å fornekte bilulykkenes groteske realitet som gjør at Crash har blitt mislikt av så mange. Bilulykker er et svært ømtålig tema hos de fleste, fordi vi alle vet at en blodig skjebne bak rattet kan ramme hvem som helst av oss.

Det lyktes heldigvis juryen i Cannes å se forbi disse fordommene og vurdere Crash som et kunstverk, da de ga filmen juryens spesialpris i 1996 for “dristig originalitet”. Det er ingen tvil om at Cronenberg ønsket å sjokkere, men måten han han har skapt en visuell legering av menneskelige og mekaniske krefter, og måten vi suggereres av den bisarre stemningen i Crash, bør etterlate liten tvil om at David Cronenberg er mer enn en simpel provokatør.

Resan till Orion

Sverige 1986
Regi: Solveig Nordlund
Med: Björn Gedda, Adam Schaub
Svensk tale, uten tekst
35mm, farger, 20min

En Otrolig semester 

Sverige 1986
Regi: Solveig Nordlund
Svensk tale, uten tekst
DigiBeta, farger, 9min

Solveig Nordlund gjorde i 1986 to kortfilmer basert på noveller av J.G. Ballard. Resan till Orion er nok den mest kjente og vant da også første pris ved den Internasjonale Filmfestivalen i Bilbao 1987. Her er det «13 to Centaurus» som er utgangspunktet og vi befinner oss i et romskip på vei til Orion. Reisen tar generasjoner og spørsmålet er om den menneskelige psyke er i stand til å tåle en slik reise. Men som alltid hos Ballard er ikke ting helt slik vi tror… En Otrolig semester ble gjort for SVT og tar utgangspunkt i novellen «Having a Wonderful Time», hvor et ektepar blir strandet på Kanariøyene etter endt ferie. Kun fortalt gjennom hovedpersonens postkort til sin venninne Sophie hjemme i England, og meget interessant billedlagt – men helt i tråd med Ballards underliggende politiske satire…

Framtiden var i går

Future Now
Sverige 1986
Regi: Solveig Nordlund
Med: J.G. Ballard
Engelsk tale, svensk tekst
DigiBeta, farger, 30min

I denne intervjufilmen med J.G. Ballard møter vi en mann som er svært reflektert rundt sin rolle som kronikør over menneskehetens nære fremtid. Utgangspunktet er hans da overraskende suksess med oppvekstskildringen «Empire of the Sun», men filmen utvikler seg raskt til å favne mange av hans favoritt-tema, berørt i hans lange forfatterskap.

Low Flying Aircraft

Aparelho Voador A Baixa Altitude
Portugal/Sverige 2002
Regi: Solveig Nordlund
Med: Margarida Marinho, Miguel Guilherme, Rui Morrison, Rita So
Portugisisk tale, svensk tekst
35mm, farger, 1t 20min

J.G. Ballard er en notorisk vanskelig forfatter å filmatisere, ikke bare er bøkene ofte komplekse narrativer med en stor grad av internalisert handling, men de har alltid dette  vanskelig definerbare som har fått et eget leksikalsk navn – «Ballardian». Solveig Nordlund er en av de få som har forsøkt seg på Ballard – opptil flere ganger! Med Low Flying Aircraft må man kunne si at hun virkelig har truffet den ballardiske stemning perfekt. Menneskeheten har kommet inn i sin alderdom, ytterst få barn blir født og befolkningstallene skrumper sakte inn. Nesten alle har resignert og ser seg selv som den siste generasjon, men ikke Judite…

Solens rike

Empire of the Sun
USA 1987
Regi: Steven Spielberg
Med: Christian Bale, John Malkovich, Miranda Richardson, Nigel Havers
Engelsk tale, norsk tekst
35mm, farger, 2t 33min

I kaoset som oppstår når japanerne okkuperer Shanghai havner 11-årige Jim, som har levd i et beskyttet rikmannsmiljø, etter hvert i en fangeleir sammen med en småkjeltring. Han oppviser her en fabelaktig virkelyst; ordner opp for alle til han selv utvikles til en skjelvende nervebunt, syk av lengsel etter foreldrene. Alt mens han stadig knytter kontakter med de merkeligste menneskeskjebner.

Solens rike er basert på J. G. Ballards delvis selvbiografiske roman og gir et skarpt og følelsesladet bilde av barns skjebne i krig, samtidig som den er et oppgjør med den europeiske kolonitiden i Kina.

Only Connect:
J.G. Ballard

22. - 24. mai 2014

Om festivalen og Ballard-temaet