Pappapermutasjoner

Vi tok en kjapp prat med Morten Johan Olsen Joh om verket Pappapermutasjoner som får premiere hos nyMusikk 28. november 2018.

- Det nye verket ditt er kalt «Pappapermutasjoner». Kan du si noe om valget av tittel?
Ja det er en slags sammentrekning av å permutere, som opprinnelig betyr å bytte, eventuelt å bytte om - og permisjon som kommer fra ordet tillatelse.
Så har jeg da altså nylig blitt far for første gang og tenker at jeg nå endelig har fått tillatelse til å bytte. Kanskje det er et fancy spill om bleieskiftarbeid, men jeg prøver også å bytte om på ting i musikken jeg holder på med.

Morten Johan Olsen Joh.

- Du skal spille på en gran cassa (stortromme). Hvorfor valgte du å (kun) bruke dette instrumentet i verket ditt?
Jeg har lenge vært interessert i å dekonstruere trommeoppsett og å fokusere på en ting av gangen, f.eks bare skarptromme, bare cymbaler, bare hihat osv og for noen år siden laget jeg en plate som heter Bassdrum! som i all hovedsak er spilt på en roterende stortromme (32 tommer). Denne har jeg med videre, men faktisk så kommer jeg til å bruke et nytt instrument i tillegg i «Pappapermutasjoner» og det er noe som relaterer til ombytting i den forstand at jeg har stemt om alle (bortsett fra én av) tonene på en vibrafon. Nå er den ikke lenger kromatisk, men renstemt i et personlig system som har 19 unike toneklasser med 13 som høyeste primtall. Jeg kommer nok ikke til å benytte alle mulige permutasjoner foreløpig, for det er mange, men det blir tross alt første gang jeg bruker dette instrumentet i konsertsammenheng.

En liten smakebit på Olsen Johs roterende stortromme.

- Hva håper du at publikum sitter igjen med etter å ha hørt/sett «Pappapermutasjoner»?
Hm si det, det kommer vel an på hvem som kommer, men potensielt kan kanskje noen perspektiv dreies bittelitt, kanskje noen kan bli mer interessert i det ene eller det andre, renstemming for eksempel. Jeg satser på å belyse noe som er underbelyst iallefall. Jeg skulle også ønske at noen ville bli interessert i stativet som gjør at basstromma mi kan rotere, det er litt knirkete og det hadde vært veldig kult om noen flere ville lage det ;)