Frode Haltli, Cikada duo + Elisabeth Holmertz og Gaute Vikdal spiller Arne Nordheim

Klassisk Nordheim. Seks av mesterens komposisjoner fremføres av noen av Norges fremste musikere. Konsertene arrangeres i forbindelse med den store Arne Nordheim-utstillingen som åpner på Henie Onstad Kunstsenter 23. august. Les mer om utstillingen på hok.no.

Dinosauros (1971)
Flashing (1986)
Frode Haltli, trekkspill

I Dinosauros for trekkspill og tape, gjenskaper Nordheim en forhistorisk verden. Titler som Nachruf og Spur vitner om hans følsomhet for, og respekt for, fortiden. Ved å velge tekster fra gresk mytologi og de store historiske tenkerne og filosofene, og ved å hente inspirasjon fra musikk i antikken, prøver Nordheim å belyse sin egen tid. På Flashing for solo trekkspill trekker Nordheim mesterlig fra sin kompositoriske erfaring.

Fem Kryptofonier (2001)
Link (1993)
Bjørn Rabben, slagverk
Kenneth Karlsson, piano
Elisabeth Holmertz, sang

Verket Fem Kryptofonier ble bestilt av Cikada Duo og urfremført i Kulturkirken Jakob i 2001 sammen med Hilde Torgersen. Da notene ble levert til musikerne, var verket uferdig og Nordheims ideer ble videreutviklet i dialog med Cikada Duo gjennom workshop-aktige prøver. Tekstene er hentet fra den greske lyrikeren Arkhilokhos, som levde 600 f.Kr. Arkhilokhos er blant annet kjent for sitt frodige språk og er en av de tidligste kjente greske forfatterne som valgte tema fra sine egne følelser og erfaringer for sin diktning. Det eneste som i dag er bevart av Arkhilokhos tekster er fragmenter av dikt. Verket synges på gammelgresk slik det ble komponert til urfremføringen.

Arne Nordheim tok kontakt med Cicada Duo på begynnelsen av 1990-tallet. Han ønsket å skape en elektrisk og oppdatert versjon av verket Response III, tilpasset Cikada Duos besetning. Cikada Duos slagverker Bjørn Rabben omarbeidet de fire slagverkstemmene til én stemme, og Kenneth Karlsson overførte kirkeorgelet til synthesizer. Elektronikken ble bearbeidet av Arne Nordheim sammen med lydtekniker Mats Claesson. Den omarbeidete versjonen fikk navnet Link, og ble urfremført i Oslo Konserthus i 1993.

The return of the snark (1987)
Bjøllo i fjelle (2006)
Gaute Vikdal, trombone og lur

Trombonisten Gaute Vikdal har utdannelse fra Norges musikkhøgskole og Mannes College, New York City, USA. Han er ansatt i Stavanger symfoniorkester og har et utstrakt virke som solist og kammermusiker. Sammen med Arne Nordheim har han videreutviklet flere av trombone-stykkene hans. På konserten på Høvikodden den 6. oktober fremfører Vikdal The return of the snark for trombone og Bjøllo i fjelle for lur. Begge verkene spilles med elektronisk playback. Fremføringen skjer i forbindelse med at Gaute Vikdal lanserer en ny CD med Arne Nordheims verker.

Henie Onstad Kunstsenter
6. oktober
14:00

Inngang inkludert i museumsbillett:
kr 80 / 60 / 50.

Arne Nordheim på Høvikodden. Foto: HOK arkiv.

I samarbeid med Henie Onstad Kunstsenter og Arne Nordheim-senteret.

Intervju med Arne Nordheim på subradar.no, 19. mai 2003 av Julian Cowley.