ONLY CONNECT FESTIVAL OF SOUND 2014:

Langham Research Centre
Muffled Ciphers

Fredag 23. mai kl. 16:00
Kunsthall Oslo
Gratis

Live Jukebox

Torsdag 24. mai kl. 20:00
Diorama, Stenersenmuseet
200/150 kr

Kjøp festivalpass

FESTIVALPROGRAM

Langham Research Centre.

Langham Research Centre er en britisk gruppe som gjør autentiske fremføringer av klassisk elektronisk musikk, og skaper nye lyder fra sine vintage analoge instrumenter. Muffled Ciphers er Langham Research Centre sitt svar til J.G. Ballards roman The Atrocity Exhibition fra 1970.

J.G. Ballard er en inspirasjon for Langham Research Centre - Englands ledende musique concrète gruppe - og er den perfekte modernistiske følgesvenn til musikken deres. Til dette stykket har LRC løftet frem beskrivelser av lyder fra boka The Atrocity Exhibition, som brukes som soniske byggesteiner, og utviklet en struktur på grunnlag av romanens kollasj av diskontinuerlige øyeblikk. Disse lydene er sammenflettet med arkivopptak med Ballards egen stemme.

Stykket er inspirert av romanens beskrivelser av forstørrede bilder av små detaljer, ved at lydene vesentlig forstørres ved hjelp av kontaktmikrofoner og vintage grammofon pickuper. Lydene er også degradert og fragmentert, og lager ekko av forfallet av Ballards dystopiske visjoner. Sammenvevet med dette er relaterte arkivopptak av J.G. Ballard selv. Stykket er en visceral feiring av Ballard og hans mest avant-gardiske skapelse.

Live Jukebox
Torsdag 22. mai vil Langham Research Centre holde en Live Jukebox på Diorama/Stenersenmuseet hvor de utforsker sitt forhold til J.G. Ballard gjennom en lyd-illustrert presentasjon.

Langham Research Centre ble dannet i 2003 som produsenter på BBC Radio 3, i Londons Langham Place. Båndspillere og lignenede maskiner var i ferd med å bli foreldet etter BBCs konvertering til digital kringkasting, så LRC ble inspirert til å prøve og gjenskape ånden av den opprinnelige BBC Radiophonic Workshop. LRC elsker den rike lyden av kassettbånd, og de personligheten og ufullkommenheten til båndmaskiner, og de bruker vintage utstyr til å fremføre verker av Cage, Lucier og andre, spesielt repertoar som kun er mulig med foreldet utstyr. De komponere ny musikk ved hjelp av vintage instrumenter og i 2014 ga de ut John Cage – Early Electronic and Tape Music på Sub Rosa.

Only Connect:
J.G. Ballard

22. - 24. mai 2014

Om festivalen og Ballard-temaet