ONLY CONNECT FESTIVAL OF SOUND 2015:

Cikadas pianotrio

TORSDAG 4. JUNI
MAJORSTUEN KIRKE
KL. 20:00 (presis)

Kjøp konsertbillett, kr 200/150 (ordinær/medlem)
Inkluderer octobass-orkesteret og Jana Winderen
Kjøp festivalpass, kr 550/450 (ordinær/medlem)

FESTIVALPROGRAM

Cikada. Foto: Maria Fonneløp.

Siden 1989 har Cikada Ensemble etablert en rendyrket og velrenommert profil på den internasjonale samtidsmusikkscenen. Cikada opptrer som en pianotrio på åpningskonserten og vil spille Francesco Filidei - Corde Vuote, Gérard Pesson - Ne pas oublier coq rouge dans jour craquelé (moments Proust) og Chiyoko Szlavnics - Constellations. Pianotrioen består av Karin Hellqvist, Kenneth Karlsson og Torun Stavseng

Gérard Pessons Ne pas oublier coq rouge dans jour craquelé (moments Proust) – “glem ikke den røde hanen når dagen gryr” – består av en rekke musikalske øyeblikk inspirert av Marcel Prousts skissebøker. Verket er en hyllest til Vinteuil, en fiktiv komponist som figurerer i På sporet av den tapte tid, i tillegg til å være en meditasjon over andre mysterier hos Proust. Frasen som utgjør verkets tittel er et slags memento Proust skriblet bakpå side 45 i bind nr. 4 (1914-1917), og er knyttet til både et maleri av Bruegel og den glødende septetten som utgjør Vinteuils siste opus. 

Francesco Filideis verk er gitt den beskrivende tittelen Corde vuote som på italiensk betyr åpne strenger. Store deler av verket spilles på åpne strenger, og lytteren inviteres dermed til å åpne ørene for den nyanserikdom som likevel ligger i strykeinstrumentene, fargelagt av pianoets forsiktig bølgende crescendo/diminuendo.

Cikada har siden begynnelsen bestått av fløyte, klarinett, piano, perkusjon, strykekvintett og dirigent Christian Eggen. Alle ti medlemmer er likestilte, faste medlemmer. Ensemblet knyttes sterkt til den såkalte Oslo Sound med sine friske, energiske, varme og virtuose interpretasjoner av et bevisst utvalgt repertoar.

Cikadas distinkte ensembleprofil manifesterer seg gjennom sterk programmering i konserter ved store internasjonale festivaler og i en rekke plateinnspillinger. I kjernen for dette arbeidet ligger ønsket om å utvikle langvarige samarbeid med komponister og over tid å bygge opp komponistportretter bestående av verker skrevet til ensemblet.

De ni musikerne danner også flere mindre formasjoner innenfor gruppen: Cikada strykekvartett, Cikada Trio (fløyte, klarinett og piano) og Pianotrio opererer som uavhengige grupper i både inn- og utland. Cikada ble tildelt den prestisjetunge Nordisk Råds Musikkpris i 2005. 

Only Connect:
The Deep

4. - 6. juni 2015

Facebook-event
Billetter
Program