ONLY CONNECT FESTIVAL OF SOUND 2015:

Susanna & Oslo 14

FREDAG 5. JUNI
FABRIKKEN i Kvadraturen
(Dronningens gate 4)
KL. 19:30 (doors 19:00)

Kjøp konsertbillett, kr 250/200 (ordinær/medlem)
Inkluderer Fennesz, Chris Watson, Eric Chenaux, Susan Stenger og Vollen United
Kjøp festivalpass, kr 550/450 (ordinær/medlem)

FESTIVALPROGRAM

Oslo 14. Foto: Morten Minothi Kristiansen.

Susanna feiret ti år som plateartist i 2014 med ti utgitte album, og mottok Spellemannpris for kritikerroste Meshes of Voice sammen med Jenny Hval. Til festivalen har Susanna skrevet et bestillingsverk, titulert Mass For The Witch Woman, til det nye vokalensemblet Oslo 14 som har sin første opptreden på Only Connect. Ensemblet består av nitten sangere og utforsker det bevegelige, det eksperimentelle og det improviserte under musikalsk ledelse av Elin Rosseland

Mass For The Witch Woman
Av Susanna

Jeg har i lengre tid arbeidet med materiale til et nytt album, med mer tradisjonelle låter- melodier, akkorder og tekster, men der temaet har handlet mye om vann, dypet, det indre, eller under vann, nedi jorda, vibrasjoner, forråtnelse, grensene mellom det naturlige og overnaturlige, magiske strømninger. Så temaet for nyMusikk sin festival resonnerte veldig med meg. 

Det å komponere et stykke for et vokalensemble med så mange både ulike og kompetente stemmer som Oslo 14 har vært en utrolig spennende oppgave. I “dypet” som tema finner jeg noe mystisk, noe skjult, noe vi ikke kjenner, noe vi ikke forstår, en følelse av å ikke tilhøre resten av verden, en følelse av å stå utenfor, være utstøtt eller lignende- og i forlengelsen av dette er jeg opptatt av hekser.

Hekser i historisk sammenheng, og som symbol for det ukjente og/eller det uønskede i ethvert samfunn og enhver tidsalder. Stykket er både messende og en messe, repetative lyder, fra dypet av hver sanger, lyder tømt for innhold men som sammen skaper vibrasjoner, klanger, pulser og bølger. 
 

Artisten Susanna er kvinnen bak Susanna and the Magical Orchestra // Susanna // Susanna Wallumrød, og har utgitt musikk i et tiår allerede, på uavhengige labler som Rune Grammofon og Grappa Musikkforlag, og gjennom eget plateselskap siden 2011. Hun er kjent for sine personlige forvandlinger av sanger av blant annet AC/DC, Dolly Parton, Thin Lizzy og ABBA, men også for sine sterke originaler, og for tonesetting av Gunvor Hofmos dikt. 

10 album så langt - alle har fått svært god mottakelse både internasjonalt og i Norge, og utgivelsene fra 2013 og 2014 i samarbeid med henholdsvis Ensemble neoN og Jenny Hval vant begge Spellemannprisen i Åpen Klasse. Susanna har komponert musikk på bestilling til både Ladyfest, Telemarkfestivalen og Henie Onstads utstilling ‘Vi lever på en stjerne’, og samarbeidet med blant annet Tuva L. Syvertsen, Stian Westerhus, Jenny Hval, nederlandske Jessica Sligter, amerikanske Bonnie ‘Prince’ Billy og britiske John Paul Jones. Hun mottok Gammleng-prisen for fortjenestefull medvirkning ved fonogramutgivelser i Åpen Klasse i 2012. 

Elin Rosseland er en norsk sanger, orkesterleder og komponist, utdannet ved Norges musikkhøgskole (1980–84). I 1982 startet hun bl.a. kvintetten Fair Play med Tor Yttredal, Vigleik Storaas, Johannes Eick og Trond Kopperud som ga ut platen Fair Play (Odin Records, 1989). Hun var med i Søyr (1986–94),CDèr: «bussene lengter hjem»,»Vectors»og fri-impro vokaltrio ESE med Sidsel Endresen og Eldbjørg Raknes (Gack, Jazzland 1998). Duo med Helge Iberg,CD: «standards and vanguards»i 2009.

Hennes verk «Fra himmelen er det langt ned» fikk NOPA-prisen Årets verk innen både musikk og tekst i 1996 og ble utgitt på NorCD 1997 med Christian Wallumrød og Johannes Eick. I trio med Johannes Eick og Rob Waring utkom Moment (2004). CD: «trio» med Rob Waring/Mats Eilertsen i 2007. Bestillingsverk til Trondheim Jazzorchestra "ekko" i 2010. CD utgitt 2014. CD : «VOKAL " utgitt 2014.

Rosseland ble i 2009 tildelt Radka Toneff Minnepris. Rosseland er tilknyttet jazzvokal-utdanningen på Norges musikkhøgskole.

Oslo 14 ønsker å utvide vokalensembleformatet ved å ta kollektive og solistiske improvisasjonselementer inn i det komponerte. Ensemblet vil legge vekt på å utvikle nytt repertoar i samarbeid med ulike norske samtidskomponister, og artisten Susanna er første komponist ut. Ensemblets navn ga seg på mange måter selv når fjorten sangere startet opp i 2014.  I tillegg er navnvalget ment som en hommage til stilskaperne Oslo 13 som på åtti- og nittitallet utgjorde en egen ”musikalsk bydel” (Oslo hadde den gangen 12 bydeler).

Besetning: Karoline Ruderaas Albrigtsen, Bethany Forseth-Reichberg, Åshild Bergill Hagen, Ingrid Vik Henriksen, Lise Hvoslef, Hanne Kalleberg, August Kann, Therese Lech, Hanna Nydal, Lisbeth-Anita Grimsø Olsen, Astrid Elisabeth Pedersen, Ingrid Støylen Runde, Seshen, Live Sollid Schulerud, Signe Irene Stangborli Time, Marthe Haaland Wang, Thea Emilie Haaland Wang og Sigrid Aase.

Musikalsk leder: Elin Rosseland
Komponist: Susanna Wallumrød
Prosjektledelse: Østnorsk jazzsenter
Finansiert av: Det norske komponistfond

Only Connect:
The Deep

4. - 6. juni 2015

Facebook-event
Billetter
Program

Susanna. Foto: Anne Valeur.