ONLY CONNECT FESTIVAL OF SOUND 2017

Elisabeth Holmertz + Kenneth Karlsson + Rolf Wallin + Jon Øivind Ness

FREDAG 19. MAI
21:00, Forstanderskapssalen

Kjøp festivalpass - Kjøp fredagsspass

FESTIVALPROGRAM

Duoen Kenneth Karlsson og Elisabeth Holmertz spiller stykker av Rolf Wallin og Jon Øivind Ness. 

Pianist Kenneth Karlsson og sopran Elisabeth Holmertz har jobbet som duo siden 2011. De har også utvidet samarbeidet i grupper som Vollen United, Odd Size og Cikada. Duoen utforsker et bredt musikalsk spektrum, som rommer alt fra lieder, tolkninger av poplåter og skandinavisk romantikk. Hovedfokuset ligger imidlertid på moderne klassisk musikk og duoen jobber nært med noen av dagens ledende komponister, deriblant Helmut Lachenmann, Klaus Lang, Carola Bauckholt og Rolf Wallin.

Kenneth Karlsson og Elisabeth Holmertz. Foto: Per Buhre.

Program:

Jon Øivind Ness Meditasjonar over Georges de la Tour nr. XVII (Urpremiere)
Alternerende mellom popkulturelle referanser, mørk humor og inspirasjon fra prog-rockens energi i sine verk, har komponist Jon Øivind Ness satt et betydelig preg på samtidsmusikken siden 90-tallet. I dette nye stykket maler pianoet mørke omgivelser hvor sangeren beveger seg, fysisk, mentalt eller begge deler. Teksten av Paal-Helge Haugen er dunkel og gir assosiasjoner til 1890-tallets symbolisme, et slags landskap hvor det arkaiske møter noe eldgammelt religiøst.

Rolf Wallin …though what made it has gone
Rolf Wallin er en av Nordens ledende samtidskomponister. Han jobber innenfor et bredt spekter  av uttrykk, fra instrumentale og elektroakustiske verk, til absolutt musikk, musikkteater og installasjoner med mer. ..though what made it has gone ble kåret til Årets Verk av Norsk komponistforening i 1989, bestilt av pianist Kenneth Karlsson og mezzosopran Hilde Torgersen. Teksten i stykket er hentet fra den russisk-jødiske dikteren Osip Mandelstam, som døde i en av Stalins fangeleirer i 1938. 

Rolf Wallin, foto: Benjamin Ealovega. Jon Øivind Ness, foto: Observatoriet.

Jon Øivind Ness (1968) er utdannet komponist fra Norges Musikkhøgskole. Han er hovedsaklig kjent for kammer- og orkestermusikk inspirert av spektralmusikk og alternativ popmusikk, med like mye blodig alvor som dum humor, gjerne samtidig. Han har de siste årene også funnet stor glede i å arrangere populærmusikk (Diamanda Galás, David Bowie, Residents, Clash, Bacharach) med bruk av virkemidler fra den de siste tiårenes kunstmusikk (særlig mikrotonalitet) for å skape nye virkninger fra popmusikkens ofte elektroniske lydbilde. 

Rolf Wallin (1957) er en norsk komponist, trompetist og performancekunstner. Som komponist kombinerer Wallin fritt datagenererte systemer og matematiske formler med intuitive tilnærminger, og de komplekse og samtidig plastiske teksturene i hans musikk minner om komponister som Xenakis og Ligeti. Wallins verkliste inneholder både instrumentale og elektroakustiske verk, absolutt musikk og scenemusikk.

karlsson-holmertz.com

Only Connect
18. - 20. mai 2017

Sentralen, Oslo
Øvre Slottsgate 3

Facebook-event
Billetter
Program