ONLY CONNECT FESTIVAL OF SOUND 2017

Håkon Thelin + Oslo Sinfonietta + Christian Eggen

FREDAG 19. MAI
19:00, Marmorsalen

Kjøp festivalpass - Kjøp fredagspass

FESTIVALPROGRAM

Urpremiere x2
Christian Eggen Upålitelig oppsummering 
Håkon Thelin The Ark

Håkon Thelin er en av våre mest innovative kontrabassister. Til Only Connect har han samlet et stjernelag av musikere i en utvidet besetning av Norges eldste samtidsensemble Oslo Sinfonietta, som vil urfremføre Thelins største og viktigste verk til dags dato.

Det blir også urpremiere på Christian Eggens medley Upålitelig oppsummering i anledning Norsk komponistforenings 100 årsfeiring, med POING som solist. 

Facebook-event

Håkon Thelin. Foto: Sarah Ludwig-Simkin.

Kontrabassist og komponist Håkon Thelin er en av verdens fremste formidlere av ny musikk, kjent fra trioen POING og internasjonale grupper som Ensemble Modern, Musikfabrik og Apartment House.

Basskonserten The Ark er en raffinert lek med klanger som flyter i grenselandet mellom folkemusikk og samtidsmusikk, der dype instrumenter som kontrabasser, bassfløyte og basstromme får dominere lydbildet. Ideen om å skrive en basskonsert har fulgt Thelin i flere år og er høyst personlig på alle måter. Stykket samler inspirasjon i form av lyder, spilleteknikker, klanger og musikk, så vel som mennesker, steder og opplevelser som har vært sentrale i tiden Thelin har jobbet med stykket. 

Sjangerblandingen av toner fra folkemusikken og teknikker fra samtidsmusikken er noe Thelin har jobbet med lenge, bl.a. sammen med folkesangeren Unni Løvlid. Det vil også dukke opp en og annen armensk folkemelodi i miksen. 

Thelin har skrevet verket først og fremst i sitt eget hodet, i stedet for på bassen som er hans vanlige støttespiller. Ettersom noe av musikken som vokste frem var for komplisert til å notere ned så hviler deler av verket på improviserende musikere, men med et partitur som ledende grunnstruktur. Musikerne fra Oslo Sinfonietta har Thelin, som til vanlig spiller i ensemblet, også i stor grad fått plukke ut selv. Han har også fått med seg noen ekstra tilskudd, bl.a. den bulgarske trompetisten Sava Stoianov (Ensemble Modern), folkemusikeren Steinar Ofsdal på seljefløyte og klangmesteren Ingar Zach på slagverk. 

Dirigent, komponist og pianist Christian Eggen har laget en medley med korte glimt fra Norsk komponistforenings rikholdige, 100 år gamle katalog av våre fremste komponister. POING er solist i stykket og publikum inviteres til quiz.

Besetning for The Ark
Håkon Thelin, kontrabasser
Oslo Sinfonietta, Christian Eggen, dir.

Musikere:
Rolf-Erik Nystrøm, saxofon
Kjell Tore Innervik, slagverk
Ingar Zach, slagverk
Bjørnar Habbestad, fløyte
Steinar Ofsdal, seljefløyte
Ingvill Hafskjold, klarinett
Glenn Lewis Gordon, kontrabass
Patrick Wilder, kontrabass
Embrik Snerte, fagott
Sava Stoianov, trompet
Julius Pranevicius, horn
Sverre Riise, trombone
Catharina Chen, fiolin
Karin Hellqvist, fiolin
Bendik Foss, bratsj
Johannes Martens, cello

Thelin spiller på en bass laget av Giovanni Battista Ceruti (Cremona, 1800) utlånt av Sparebankstiftelsen DNB/Dextra Musica, og en bass laget av Peter Elias i 1999.

Oslo Sinfonietta. Foto: Anna-Julia Granberg @Blunderbuss.no

Håkon Thelin har forsket på og presentert en rekke nye spilleteknikker på kontrabassen. Han har gitt ut tre soloalbum, hvor “Light” (fra 2011), med egne komposisjoner for kontrabass, vant Spellemannprisen i kategorien for “samtidsmusikk”. I 2015 gav han ut sitt seneste soloprosjekt “Folk” med verk og tekster som reflekterer rundt møtet mellom samtidsmusikk og folkemusikk.

Fra 2007-2011 var han kunststipendiat ved Norges Musikkhøgskole, og han er nå førsteamanuensis i samtidsmusikk ved samme sted. I tillegg er komposisjon blitt en naturlig del av virket som musiker.

Oslo Sinfonietta er et av  Norges mest innovative og anerkjente ensembler. Grunnlagt i 1986 er ensemblet Norges eldste innen samtidsmusikk. Dirigent og kunstnerisk leder er Christian Eggen, som har hatt ledelsen siden 1993.

Ensemblet spiller den beste musikken av nåtidens komponister og søker å engasjere og utfordre publikum gjennom inspirerende produksjoner av høyeste kunstneriske kvalitet. Oslo Sinfonietta kan vise til en innholdsrik diskografiliste og spiller jevnlig på festivaler i inn- og utland. 

Only Connect
18. - 20. mai 2017

Sentralen, Oslo
Øvre Slottsgate 3

Facebook-event
Billetter
Program