ONLY CONNECT FESTIVAL OF SOUND 2017

John Cage + Ardittikvartetten

TORSDAG 18. MAI
Marmorsalen

Kjøp festivalpass - Kjøp torsdagspass

FESTIVALPROGRAM

Verket Four ble skrevet av John Cage (1912-1992) spesielt for Ardittikvartetten i 1989. Stykket er en del av Cage sine ’number pieces’, oppkalt etter antall medvirkende musikere, og skrevet i løpet av Cages seks siste leveår. Flesteparten av disse verkene ble komponert ved hjelp av hans tidsteknikk: partituret består av korte fragmenter og indikasjoner, i minutter og sekunder, for når fragmentet skal begynne og slutte. 

Ardittikvartetten. Foto: Astrid Karger.

Viden kjent for sine energiske og teknisk raffinerte tolkninger av samtidsmusikk, har Ardittikvartetten fått hundrevis av verk skrevet til seg av pionerer som John Cage, Elliott Carter, Karlheinz Stockhausen og Iannis Xenakis. Ensemblet ble grunnlagt i 1974 av fiolinisten Irvine Arditti. Med en selverklært ambisjon om å «angripe fremtiden» samarbeider de for tiden med radikale, fremadstormende komponister. Besetningen består av Irvine Arditti, Ashot Sarkissjan, Ralf Ehlers og Lucas Fels.

John Cage (1912 - 1992) var en amerikansk eksperimentell komponist og kunstner. Cage var elev av Arnold Schönberg og enkelte av hans tidlige stykker er basert på tolvtoneprinsippet, men han var fra starten opptatt av klang og rytme som musikkens viktigste innhold. Han utmerket seg som en av de første komponistene som arbeidet med såkalt chance music(«sjansemusikk» eller tilfeldig musikk) – musikk hvor noen elementer blir overlatt til tilfeldighetene. Hans kanskje mest kjente komposisjon, 4'33"(1952), består av tre satser utført uten at én eneste tone blir spilt. Cage er også kjent for sin ukonvensjonelle bruk av instrumenter i sine komposisjoner, og for sin pionervirksomhet i utforskningen av elektronisk musikk.

Only Connect
18. - 20. mai 2017

Sentralen, Oslo
Øvre Slottsgate 3

Facebook-event
Billetter
Program