ONLY CONNECT FESTIVAL OF SOUND 2018

Cikada Strykekvartett: Georg Friedrich Haas + Mauro Lanza

LØRDAG 26. MAI
20:30 Skippergata 22


Kjøp festivalpass eller lørdagspass

FESTIVALPROGRAM

Cikada Strykekvartett er internasjonalt anerkjent for sitt arbeid med å utvide strykekvartettens muligheter. Under konserten i Skippergata spiller de to svært kontrastrike verk: spektralfinesse og organiske flater i Georg Friedrich Haas’ andre strykekvartett og industriell elektronisk støy i Mauro Lanzas nye verk.

Georg Friedrich HaasString Quartet No. 2
Mauro Lanza: The 1987 Max Headroom Broadcast Incident

Den østerrikske komponisten Georg Friedrich Haas (f. 1953) bruker mikrotonalitet i de fleste av sine verk og blir ofte nevnt som en ledende eksponent for spektralmusikk. String Quartet No. 2 fra 1998 er allerede en klassiker, og på mange måter et lærebokeksempel på Haas’ tilnærming til mikrotonalitet. Hvis du noen gang har lurt på hva spektralmusikk handler om, vil dette stykket forklare det bedre enn en hvilken som helst tekst. «Tradition shines through again and again» skriver Haas om sitt eget verk, «but it appears as something lost, distant, clouded». 

Georg Friedrich Haas. Foto: Substantia Jones.

Italienske Mauro Lanza (f. 1975) studerte piano i Venezia og datamusikk på IRCAM. Komposisjonene hans fusjonerer klassiske instrumenter med andre mindre konvensjonelle lydkilder, med et snev av ironisk tilsnitt. The 1987 Max Headroom Broadcast Incident er inspirert av en hendelse i Chicago der TV-signalet ble overtatt av en person iført en Max Headroom-maske (en AI-fiksjonskarakter). I verket blir strykekvartetten "forbedret" med elektronikk og preparering, der digital behandling av instrumentene i stor grad er inspirert av de samme modulasjonsteknikkene som fremdeles brukes til radio- og TV-overføring. Verket er slik en hyllest til foreldet teknologi og den medie-dominerte fremtiden som 80-tallets science fiction spådde. Stykket er dedikert til minnet om Fausto Romitelli. 

Mauro Lanza. Foto: Roselyne Titaud.

Cikada Strykekvartet er en norsk strykekvartett tilknyttet ensemblet Cikada som ble stiftet i 1989. Kvartetten er internasjonalt anerkjent og jobber med å bringe nye musikalske elementer som elektronisk musikk inn i strykekvartettsjangeren. Kvartetten har samarbeidet med en rekke komponister og musikere, gitt ut flere album og deltatt på plateinnspillinger med andre artister. For albumet Black Angels med verker av George Crumb, Anton Webern og Witold Lutoslawski fikk de Spellemannprisen 1995 i klassen kammermusikk.

Musikere: Karin Hellqvist (fiolin), Odd Hannisdal (fiolin), Bendik Foss (bratsj), Johannes Martens (cello).

Only Connect
25. - 26. mai
2018, Oslo

25. mai: Sentralen
​26. mai: Skippergata 22

Facebook-event
Billetter
Program