ONLY CONNECT 2019: TECTONICS

Christian Wolff

FREDAG 24. MAI
STAVANGER KONSERTHUS

LØRDAG 25. MAI
TOU SCENE


Kjøp festivalpass

FESTIVALPROGRAM

Under årets Only Connect får vi besøk av en stor pionér innen eksperimentell musikk, og den eneste gjenlevende komponisten fra den såkalte New York-skolen.

Den franskfødte amerikaneren Christian Wolff har satt sitt preg på samtidsmusikken både som komponist, historiker og utøver. På Only Connect vil et av hans mest berømte verk, Burdocks, fremføres av Stavanger Symfoniorkester og han vil gjøre et eksklusivt triosett med landsmann George Lewis og vår egen Michael Duch.

Christian Wolff. Foto: Henrik Beck.

PROGRAM:

«Burdocks» (1970-71) med Stavanger Symfoniorkester
Fredag 24. mai, Stavanger Konserthus

«Burdocks» er et klassisk verk innen eksperimentell musikk. Stykket er et perfekt eksempel på Wolffs utforskning av de sosiale og politiske dimensjonene i å spille musikk: det er komponert for flere orkestre eller ensembler og et ubestemt antall utøvere, både profesjonelle og amatører. Wolff trakk inspirasjon fra Cornelius Cardews ensemble fra sent 60-tall, Scratch Orchestra, en gruppe musikere bestående av både profesjonelle og amatør-musikere.

I «Burdocks» bestemmer musikerne formen og løpet på fremføringen sammen. Det er et storskala stykke med ti helt ulike deler, med forskjellige typer notasjon (grafisk, verbal, notert) og med ulike måter å bli realisert på (instrumentering, detaljer om utførelsen); delene kan også spilles i en hvilken som helst rekkefølge og kan overlappes eller spilles samtidig.

Wolff + Lewis + Duch
Lørdag 25. mai, Tou Scene

To levende legender innen samtidsmusikken, Christian Wolff og George Lewis, kommer her sammen med den norske kontrabassisten Michael Duch. De tre vil presentere et sett bestående av nyere verk av Wolff og Lewis, samt åpne stykker med improvisatoriske eller ubestemte elementer, og fri improvisasjon. 

Christian Wolff (f. 1934) er en franskfødt amerikansk komponist, underviser og tidvis utøver. Han studerte piano med Grete Sultan og, i en kortere periode, komposisjon med John Cage. Med Cage var han en del av en gruppe som også inkluderte Morton Feldman, David Tudor og Earle Brown, bedre kjent som New York-skolen. Han sto nær både Frederic Rzewski og Cornelius Cardew, og hadde fra 1953 en kontinuerlig tilknytning til Merce Cunningham og hans Dance Company. 

Som improvisator har han spilt med AMM, Christian Marclay, Takehisa Kosugi, Michael Pisaro, Keith Rowe, Steve Lacy, Ikue Mori, Eddie Prévost, Larry Polansky og Kui Dong. Wolff er delvis autodidakt som komponist, men studerte klassikerne på Harvard University, og har undervist på Harvard, og fra 1971 til 1999 på Dartmouth i musikk, komparativ litteratur og klassikerne.

Only Connect
23. - 25. mai 2019, Stavanger

23. mai: RIMI/IMIR
​24. mai: Stavanger konserthus
25. mai: Tou Scene

Facebook-event
Billetter
Program