ONLY CONNECT 2019: TECTONICS

Kristine Tjøgersen
med Stavanger Symfoniorkester

FREDAG 24. MAI
STAVANGER KONSERTHUS


Kjøp festivalpass eller fredagspass

FESTIVALPROGRAM

Kristine Tjøgersen er en ung norsk komponist og klarinettist, som allerede har markert seg sterkt på samtidsmusikkscenen som komponist. Forrige gang hun hadde et verk på Only Connect var i 2017 med bestillingsverket Mistérios do Corpo for Ardittikvartetten, som ble nominert til TONOs Edvard-pris og er plukket ut til World Music Days 2019.

I Stavanger blir det norsk premiere på et av hennes nyeste verk, Bioluminescence for Orchestra, med Stavanger Symfoniorkester

Kristine Tjøgersen. Foto: Wolf James Photography.

Bioluminescence for Orchestra (2017)
Bioluminescens er lett produsert av en kjemisk reaksjon i en levende organisme. De fleste bioluminescerende organismer finnes i havet. Disse artene inkluderer fisk, bakterier og maneter. Noen bioluminescerende organismer, inkludert ildfluer og sopp, finnes på land. Bioluminescens brukes av levende ting for å jakte byttedyr, forsvare seg mot rovdyr, finne maker, og utføre andre vitale aktiviteter.

Bioluminescence for Orchestra har Tjøgersen brukt data fra prof. James E. Lloyds studier på ”Flash Communication Systems of Photinus Fireflies ”(Museum of Zoology, University of Michigan 1966). Timingen og mønsteret til ildfluenes blinking er unike for hver art, og Tjøgersen har gjort lysenes rytmiske mønstre og insektenes bevegelser om til materiale for både melodiske og rytmiske figurer.

Nye studier indikerer at ildfluer faller i antall. Lysforurensning (menneskeskapte lys) forstyrrer insektenes oppførsel, siden dette skjer i mørket. Menneskenes kunstige forlengelse av dagslys inn mot natten, forstyrrer ildfluenes mørke/lyse sykluser og deres oppførsel.

Kristine Tjøgersen (f. 1982) er en norsk komponist og klarinettist, med master i komposisjon fra Anton Bruckner Universität i Linz, Østerrike med prof. Carola Bauckholt og master i klarinett fra Norges Musikkhøgskole med prof. Hans Christian Bræin. Som komponist har Tjøgersen en spesiell interesse for samspillet mellom det visuelle og det auditive, og utforsker hvordan de påvirker hverandre. 

I 2018 representerte hun Norge i Rostrum for Composers i Ungarn, og i 2019 er hun stipendiat ved Akademie der Künste i Berlin. Hun er klarinettist i de spellemannsvinnende samtidsmusikkensemblene asamisimasa og Ensemble neoN, samt Tøyen Fil og Klafferi.

Only Connect
23. - 25. mai 2019, Stavanger

23. mai: RIMI/IMIR
​24. mai: Stavanger konserthus
25. mai: Tou Scene

Facebook-event
Billetter
Program