ONLY CONNECT FESTIVAL OF SOUND 2015:

Octobass åpner Only Connect

TORSDAG 4. JUNI
MAJORSTUEN KIRKE
KL. 20:00 (presis)

Kjøp konsertbillett, kr 200/150 (ordinær/medlem)
Inkluderer Jana Winderen og Cikada
Kjøp festivalpass, kr 550/450 (ordinær/medlem)

FESTIVALPROGRAM

Guro Moe med octobassen, Ole-Henrik Moe med piccolettofiolin. Foto: Henrik Beck.

På Only Connects åpningsdag blir det anledning til å oppleve et av verdens mest sjeldne akustiske instrumenter, nemlig octobassen. En nybygget octobass vil få sin urpremiere under festivalen med et nyopprettet orkester som vil fremføre et helt nytt stykke. 

Det finnes andre octobasser i verden: bl.a. på Museé de la Musique i Paris, Musical Instrument Museum i Phoenix, Arizona og Kunsthistorisches Museum, Vienna. Og nå: i Oslo - men ikke på museum, denne skal være i bruk. 

Se flere BILDER av octobassen.

Video: Karoline Finnema.

Guro S. Moe, bassist, komponist og en av Norges mest aktive improvisasjonsmusikere, kjent fra gruppen MoE og en av arrangørene av All Ears-festivalen, har sammen med komponist og fiolinist Ole-Henrik Moe vært pådriver for octobassprosjektet.

Moe forteller: «En octobass er en akustisk kontrabass med tre strenger og er tre ganger så stor som en vanlig kontrabass. Den ble opprinnelig konstruert av Jean-Baptiste Vuillaume på 1800-tallet. Bassens laveste frekvens er ca 16 Hertz, som er rett under det øret kan oppfatte. Med sine "ghost tones" sprenger oktobassen tidligere oppfatninger av overtoner og har en egen distinkt lyd.

Kammerorkesteret, The Touchables, vil bestå av 11 musikere på urfremføringen. De har bred erfaring fra improvisasjon, jazz, rock, barokk og klassisk. Siden min bakgrunn er fra støymusikk, ville jeg også ha med støyestetikken inn i et klassisk kammerorkester. Registeret til dette orkesteret er tre oktaver større enn andre orkestre. Vi har derfor en unik mulighet til å utforske klangfarger og mikrotonalitet. 

Octobassen har tatt ca ett år å lage. Nå er bassen er ferdig, men den mangler strenger og må tørke og stå seg til før den kan fraktes til Norge fra Frankfurt. Jeg snakket med han som bygger den på telefon før jul. Jeg var i ekstase og fortalte han at prosjektet føltes helt uvirkelig for meg. Han svarte tørt tilbake: ”Det kjennes ganske virkelig for min del” og informerte meg om at sagflis dekket det meste av verkstedet hans.»

Støttet av Kulturrådet.

The Touchables

Gjertrud Pedersen - Kontrabassklarinett
Kristine Tjøgersen - Kontrabassklarinett
Martin Taxt - Tuba
Laura Marie Rueslåtten - Basshåndklokker
Ane Marthe Sørlien Holen - Basstromme
Ole-Henrik Moe - Piccolofiolin
Kari Rønnekleiv - Bratsj
Kristin Strand - Cello
Magnus Skavhaug Nergaard - Kontrabass
Guro Skumsnes Moe - Octobass

Only Connect:
The Deep

4. - 6. juni 2015

Facebook-event
Billetter
Program

Octobassen under konstruksjon. Byhhet av Flippo Staab.