Off The Page Oslo 2016:

Ánde Somby: The animals inside the man and the man outside the animals

Ánde Somby joiker både laks, rype, bjørn, kråke og mygg, men hans signaturjoik er ulven. Den tradisjonelle ulvejoiken har han videreutviklet med dramatiske elementer i en ekspressive fremførelse.

Somby har vært aktiv musiker siden 1976 og har blant annet opptrådt for kongelige, statsoverhoder og i begravelsen til Sex Pistols-manageren Malcolm McLaren. Hans mange dyrejoiker er inspirert av ideen om transformasjon i førkristen samisk religion - at et menneske kunne forvandle seg til et dyr og tilbake til et menneske igjen.

Joiken til Somby er dypt rotfestet i joiketradisjonen til fjellsamene i Øst-Finnmark og de fastboende samene i Tanadalen. Han ble kjent med multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää i 1977 og de to turnerte og opptrådte sammen en rekke ganger. Fra 2003 – 2007 var han vokalist og komponist i gruppen Vajas. Somby har produsert fire joikeplater: Somby & Somby - Ean Máššan (1985), Inga Juuso - Ravddas Ravdii (1991), Ivvár Niillas - Deh (2001) og Deh2 (2003).

Somby er førsteamanuensis i rettsvitenskap ved juridisk fakultet i Universitetet i Tromsø og har engasjert seg i samiske samfunnsspørsmål.

I januar gir Somby ut platen  Yoiking With The Winged Ones på Ash International.

Off The Page
Kunstnernes Hus
Lørdag 23. januar

Musikkmarked: 11:00 - 16:00
Festivalprogram: 12:00 - 22:00

Billetter
Facebook-event