Off The Page Oslo 2016:

Sue Harding: Secret Sounds of Foley

nyMusikk inviterer deg med på en eksklusiv reise gjennom verdenen av filmlyder. Den Emmy-vinnende Foleyartisten Sue Harding, kjent for sitt arbeid med The Imitation Game og Sherlock, avslører noen av sine hemmeligheter i fremstillingen av lydeffekter. Det vil også bli visning av kortfilmen The Secret World of Foley.

Screen shot The Secret World of Foley.

Noen ganger er det kunstige mer autentisk enn virkeligheten. De fleste lydene i en film er lydeffekter, eller Foleyeffekter, lagt til i postproduksjonen av filmen. De blir fremført live og synkronisert av en Foleyartist, og kan være alt fra lyden av glass som knuses, fotspor i snøen, dører som lukkes, eller en bil som krasjer. Det som skjer på skjermen blir gjenskapt i et studio og lagt til i soundtracket for å forbedre opplevelsen av filmen.

Sue Harding kommer for å demonstrere noen av triksene som Foleyartister bruker for å lage lydeffekter, det være seg eksplosjoner, bein som brekker og andre blodige effekter. Det vil også være mulig å ta en titt på noen av de vanlige rekvisittene som brukes i arbeidet. De tilfeldige samlingene av dagligdagse gjenstander er en viktig del av Foleyartistens arsenal og kan ofte ha overraskende bruksområder. 

Sue Harding har jobbet som Foleyartist de siste 12 årene. Hun har jobbet med over 140 spillefilmer, TV-drama og animasjonsprosjekter, inkludert The Imitation Game, Les Misérables og nylig Tim Burtons Miss Peregrines Home for Peculiar Children. I fjor vant hun en Emmy for sitt arbeid på multiprisbelønte Sherlock, og gjennom årene har hun også brukt sine ferdigheter i kunstneriske prosjekter og galleri-installasjoner. The Secret World of Foley er en film hun var spesielt glad for å ha vært involvert i som det gir et sjeldent innblikk i den ofte ukjente rollen som Foley artist.

An early sound effects man (right) adding effects to a live radio play in the 1920s.

Foleyteknikken er oppkalt etter Jack Foley som etablerte de grunnleggende teknikkene for film. Fordi mikrofoner på den tiden ikke kunne ta opp mer enn dialog, måtte andre lyder legges til etter at filmen var innspilt. Foley og hans lille mannskap på Universal projiserte filmen på en skjerm mens de tok opp et enkeltspor med lyd som fanget deres mange live lydeffekter. Teknikkene deres er fortsatt i bruk i dag.  

Filmvisning
The Secret World of Foley

The Secret World of Foley tar oss med på en reise inn den ukjente verdenen til Foleyartister, som bringer filmer til liv ved å legge til lydeffekter i post-produksjon. Vi følger to multi-prisvinnende Foleyartister og ser på mens de jobber sammen for å bringe liv til en film om en morgen i livet til en fiskerlandsby på den engelske kysten.

Med sine perfekt timede og presise lydeffekter forvandler de filmen samtidig som de tolker den minste lyddetalj. Denne filmen kaster et lys over en lite kjent kunstform innen film.

Screen shot The Secret World of Foley.

Kilder: Wikipedia.org, sound-ideas.com. 

Off The Page
Kunstnernes Hus
Lørdag 23. januar

Musikkmarked: 11:00 - 16:00
Festivalprogram: 12:00 - 22:00

Billetter
Facebook-event