Off The Page Oslo 2016:

Tore Stavlund: Milky Disco

Med utgangspunkt i det mulige sjangerbegrepet Milky Disco, undersøker skribent og litteraturviter Tore Stavlund hvilken rolle melk har spilt i menneskenes kultur- og samfunnsutvikling. I tillegg til å være et viktig næringsmiddel har melk også hatt en sterk mytologisk, estetisk, så vel som politisk betydning.

Albumcoveret til Space - «Deliverance» av det legendariske designbyrået Hipgnosis som også designet cover for Pink Floyd m.fl.

Fra melkens kulturhistorie: Milky Disco
Hvit og fet flommer melken gjennom kulturhistorien livgivende så vel som metaforisk tilstedeværende. Fra Melkeveiens blå skimmer til den norrøne skapelsesfortellingen om kua Auduhumbla; fra Kublai Kahns etanolholdige surmelk til The Dudes White Russians; fra Kleopatras luksuriøse melkebad til Donna Summers kosmiske introspeksjon; fra Robert Johnsons forsøk på å drikke bort bluesen med melk til afroamerikansk raps bruk av laktose som metafor på hvit makt; fra Pink Floyds hipgnotiske ku til Kubricks Korova Milkbar; fra Space’ vektløse melkesplash til Røyksopps keyboardmelk; fra psykedelisk transendens til senkapitalismens ubekymrede lydspor. Ut i det evige melkehavet. 

Tore Stavlund (f. 1976) er utdannet litteraturviter og jobber som prosjektleder i Aschehoug Undervisning. Han har skrevet om litteratur og musikk i en rekke tidsskrifter, blant annet ENO, Vinduet og Jazznytt og bidratt til flere antologier og kataloger. I dokumentarboken Melk. En romodyssé som kommer på CappelenDamm i 2016, bruker han egen familiebakgrunn til å tegne opp en original og litterær fortelling om utviklingen av norsk meieriindustri og melkens kulturhistorie. 

Off The Page
Kunstnernes Hus
Lørdag 23. januar

Musikkmarked: 11:00 - 16:00
Festivalprogram: 12:00 - 22:00

Billetter
Facebook-event