Only Connect Festival Of Sound 
2012: A Tonal View Of Times Tomorrow

Temaet for årets festival, A Tonal View of Times Tomorrow, inviterer publikum til et variert utvalg av artister som skal utforske ulike aspekter av tid – ikke bare rytmer og takter, men også tidsreiser, representasjoner av evighet og mikroskopiske hendelser, retro-stiler samt historiens mange tapte fremtidsvisjoner.

Charlemagne Palestine. Foto: Agnes Gania.

Avantgarde-popdronning for første gang i Norge 
Et av høydepunktene på festivalen er den avantgardistiske Julia Holter (US) som spiller elektronisk pop og blir sammenlignet med Laurie Anderson og Joanna Newsom. Hun spiller for første gang i Norge med en intimkonsert på Caféteatret 9. juni.

Minimalismekomposisjon møter prog rock
Fredag 8. juni spiller prog-metallers El Doom & The Born Electric et nytt stykke av den norske lydkunstneren og komponisten Leif Inge. Stykket er en reinterpretasjon av Metallica sin monsterhit ”Creeping Death” og er et sjeldent og desidert genrebrytende møte mellom komposisjon, Metallica og prog.

Slowplayer
The Pogues medlem Jem Finer er etablert installasjonskunstner bosatt i London. Hans arbeider utforsker konsepter rundt tid og langvarige prosesser men hans tidligere verk som Score For A Hole In The Ground – en lydinstallasjon i en skog, og Longplayer, en komposisjon som varer i 1000 år. Slowplayer er en spesialbygd platespiller som går i 3 RPM. Et eneste trommeslag kan vare i ett minutt, en ørliten stillhet blir en enorm pause. Opplev håndplukkede plater av Finer: Ravel, The Sex Pistols, Ornette Coleman og flere, i et helt nytt lys.

Felix Kubin 
Paralektronoia er tittel på den tyske komponisten og mediekunstneren Felix Kubins (D) banebrytende en-manns performance som handler om elektrisitet og det paranormale og tar inn historier rundt Karlheinz Stockhausen, Joe Meek og Theremin-oppfinner Lev Sergejewitch Termen.

Evighetskammeret, urpremiere og harpespill
Den elektroniske musikkpioneren og minimalismeguruen Charlemagne Palestine (US) fremfører en unik, sangbasert seanse i Emmanuel Vigelandmausoleets ekkokammer. Kvelden omfatter også den prisbelønte harpisten Rhodri Davies med norsk premiere på komponist Eliane Radigue sitt trollbindende stykke Occam I.

Cikada, foredrag og Live Jukebox
En av Europas fremste strykekvartetter spiller en prolog til festivalen med et utvalg av utfordrende moderne kammerstykker av b.l.a. Olivier Messiaen, Laurence Crane og Bent Sørensen, pluss et Live Jukebox foredrag om fuglesang og evigheten.

100 metronomer 
En sjelden sjanse til å oppleve György Ligetis ekstraordinære Poeme Symphonique der 100 analoge metronomer tikker helt til motoren stopper i et storslagent rytme-kakofoni.

Great White Silence (UK)
The Great White Silence (Herbert Ponting, 1924), er den hjerteskjærende dokumentasjonen av Kaptein Robert Falcon Scotts legendariske ekspedisjon til Sydpolen for 100 år siden i 1912 som nå for første gang blir vist i Norge. Da de endelig nådde polen – utslitte, frosne og sultne, fant de ut at Roald Amundsen hadde vunnet kappløpet. Hele mannskapet, inkludert Scott, døde av sult og kulde på veien hjem. Denne sjeldne filmen har nylig blitt restaurert av British Film Institutes nasjonale arkiv. Den viser en fremmed skjønnhet i det antarktiske landskapet som på dramatisk vis blir brakt til liv. Ekspedisjonen fremstår i strålende detaljrikdom, fulgt av et nytt soundtrack av komponist Simon Fisher Turner. Den gripende musikken blir spilt live med et ensemble bestående av norske musikere.

Tekst: Kulturmeglerne

Only Connect 2012.