ONLY CONNECT FESTIVAL OF SOUND 2014:

Solveig Nordlund

Fredag 23. mai kl 18:00
Cinemateket  - 100/50 kr
Samtale med Simon Sellars. Visning av Nordlunds kortfilmer: Resan til Orion, En otrolig semester, Framtiden var i går - intervju med J.G. Ballard. Følges av konsert med Pinquins som fremfører Øyvind Mæland - Procession and Drought.

Kjøp billetter
Kjøp festivalpass

Low-Flying Aircraft (Solveig Nordlund 2002, 80 min)

Torsdag 22. mai 20:30 og lørdag 24. mai 19:00
Cinemateket Billetter: Cinemateket, gratis med festivalpass.

FESTIVALPROGRAM

Første del av portrettet av J.G. Ballard: Framtiden var i går (S. Nordlund, 1986).

Den svenskfødte filmskaperen Solveig Norlund har produsert de fleste av filmene sine i Portugal. I 1980 lagde hun sin første langfilm Dina e Django og to år senere grunnla hun selskapet Torromfilm. Gjennom Torromfilm produserte hun en rekke TV-programmer og filmer, bl.a. Comédia Infantil etter Henning Mankells roman, samt en serie av forfatterportrett av bl.a. Stig Claesson og J.G. Ballard. Ballard skulle fortsette å prege hennes aktivitet gjennom kortfilmene Resan till orion (1986) og En otrolig semester (1986) - henholdsvis basert på novellene Thirteen to Centaurus (1962) og Having a wonderful time (1978), og langfilmen Low-Flying Aircraft (2002) etter romanen med samme navn.

Resan till Orion
Sverige 1986
Regi: Solveig Nordlund
Med: Björn Gedda, Adam Schaub
Svensk tale, uten tekst
35mm, farger, 20min

En Otrolig semester 
Sverige 1986
Regi: Solveig Nordlund
Svensk tale, uten tekst
DigiBeta, farger, 9min

Solveig Nordlund gjorde i 1986 to kortfilmer basert på noveller av J.G. Ballard. Resan till Orion er nok den mest kjente og vant da også første pris ved den Internasjonale Filmfestivalen i Bilbao 1987. Her er det «13 to Centaurus» som er utgangspunktet og vi befinner oss i et romskip på vei til Orion. Reisen tar generasjoner og spørsmålet er om den menneskelige psyke er i stand til å tåle en slik reise. Men som alltid hos Ballard er ikke ting helt slik vi tror… En Otrolig semester ble gjort for SVT og tar utgangspunkt i novellen «Having a Wonderful Time», hvor et ektepar blir strandet på Kanariøyene etter endt ferie. Kun fortalt gjennom hovedpersonens postkort til sin venninne Sophie hjemme i England, og meget interessant billedlagt – men helt i tråd med Ballards underliggende politiske satire…

Framtiden var i går
Future Now
Sverige 1986
Regi: Solveig Nordlund
Med: J.G. Ballard
Engelsk tale, svensk tekst
DigiBeta, farger, 30min

I denne intervjufilmen med J.G. Ballard møter vi en mann som er svært reflektert rundt sin rolle som kronikør over menneskehetens nære fremtid. Utgangspunktet er hans da overraskende suksess med oppvekstskildringen «Empire of the Sun», men filmen utvikler seg raskt til å favne mange av hans favoritt-tema, berørt i hans lange forfatterskap.

Atrocity Exhibition
USA 2000
Regi: Jonathan Weiss
Med: Victor Slezak, Anna Juvander, Michael Kirby
Engelsk tale, uten tekst
BluRay, farger, 1t 40min

Nesten ti år tok det Jonathan Weiss å fullføre sin visjon av J.G. Ballards antatt ufilmbare «Atrocity Exhibition» fra 1970. Av den håndfull filmer som eksisterer med utgangspunkt i hans bøker er det denne Ballard selv har trykket til sitt bryst… Likevel fikk aldri Weiss drømmen om en kinolansering av filmen realisert og trakk seg ut av filmbransjen som et resultat av dette. Grunnen til Ballards åpenbare begeistring for filmen er lett å se – Weiss toner aldri ned noe av bokens kompleksitet eller brutalitet, og på tross av et lavt budsjett makter han å gi filmen visuelle kvaliteter langt mer erfarne filmskapere forgjeves jakter på.

Only Connect:
J.G. Ballard

22. - 24. mai 2014

Om festivalen og Ballard-temaet