ONLY CONNECT FESTIVAL OF SOUND 2015:

Susan Stengers Deep Songs

FREDAG 5. JUNI
FABRIKKEN i Kvadraturen
(Dronningens gate 4)
KL. 19:30 (dører åpner 19:00)

Kjøp konsertbillett, kr 250/200 (ordinær/medlem)
Inkluderer Fennesz, Chris Watson, Susanna/Oslo 14, Eric Chenaux og Vollen United​​
Kjøp festivalpass, kr 550/450 (ordinær/medlem)

FESTIVALPROGRAM

Hva skjer når du kombinerer tradisjonell norsk folkemusikk med støy fra en islandsk vulkan?

Tittelen Deep Songs kommer fra Federico García Lorcas innflytelsesrike forelesning Deep Song fra 1922, om den tradisjonelle andalusiske 'cante jondo' (dyp sang) hvor han koblet lyden og formen til grunnleggende åndelige fenomener og naturfenomener.

I Susan Stengers nye stykke blir de melankolske lydene fra hardingfela og de lave absorberende frekvensene av bassen og altofløyta sammensluttet med lyden av såkalt dyp tid hentet fra jordens indre og de transformative prosessene i vulkansk aktivitet.

Stykket har verdenspremiere på Only Connect, fremført Nils Økland og Britt Pernille Frøholm på hardingfele og Susan Stenger på elektrisk bass og altofløyte, i kombinasjon med Stengers feltopptak og en spesiallaget film av kunstneren Siobhan McDonald.

Støttet av Kulturrådet.

Susan Stenger

Susan Stenger har bygget bro mellom rock- og kunstmusikkverdenen i hele sin karriere. Etter å ha studert klassisk fløyte i Praha, ble hun med i Petr Kotiks New York City-baserte SEM Ensemble og begynte å fremføre ny og eksperimentell musikk, spesielt av John Cage, Phill Niblock og Christian Wolff. Hun begynte deretter å komponere og fremføre sin egen musikk for fløyte og elektronikk, i tillegg til å turnere med Rhys Chathams gitarorkester. I 1986 grunnla hun dronegitar-bandet Band of Susans med Robert Poss; det innflytelsesrike bandet ga ut ni kritikerroste album.

Etter å ha flyttet til London i 1996 dannet Stenger performancegruppen The Brood og bass-bandet Big Bottom, og begynte å samarbeide med den anerkjente danseren og koreografen Michael Clark. I sin lange karriere har hun samarbeidet med et bredt spekter av artister, inkludert tegneserie-legenden Alan Moore, forfatter Iain Sinclair og black metal-vokalist Attila Csihar. Hun har også turnert med John Cale og Nick Cave som bassist, samt komponert soundtrack for flere filmer, blant annet Pat Collins' Tim Robinson: Connemara.

Nils Økland. Foto: Frederic Boudin.

Nils Økland er komponist og felespiller som har svært aktiv i norsk musikkliv siden tildig på 1980-tallet. Økland jobber i gråsonen mellom folkemusikk, klassisk musikk, improvisasjon og moderne musikk. I tillegg til eget band som består av Rolf-Erik Nystrøm, Håkon Stene, Sigbjørn Apeland og Mats Eilertsen spiller han i trioen 1982 og rockegruppa Lumen Drones. Han har laget filmmusikk til to stumfilmer og den Oscar-nominerte kortfilmen Tuba Atlantic (2012), samt bestillingsverk for Borealisfestivalen, Osafestivalen, NRK og London Sinfonietta m.fl. 

Britt Pernille Frøholm. Foto: Andreas Ulvo.

Britt Pernille Frøholm er en allsidig felespiller som har jobbet med samtidsmusikk og improvisasjon på hardingfele. Hun har gitt ut en rekke plater og er for tiden aktiv i gruppene MAAR, North Pole Experience, Boreas og Friensemblet. Frøholm har utdanning fra Ole Bull Akademiet og Høgskulen i Telemark.

Siobhan McDonald jobber med maling, lyd, foto, tegning og film i sin utforsking av entropi og geologisk tid. Hennes opptak av jordens rytmer utforsker møsntre i naturen og avdekker realiteter som ellers ville vært usynlige for det menneskelige øye/øre. Nyere arbeider handler om fascinasjonen for "deep time" og interessen for landmassers skiftende natur. Hun ser bl.a. på forandringer i f.eks. eksplosive ladninger (jordskjelv, vulkaner) og det gradvise (bevegelsene til isfjell og isbreer). 

Only Connect:
The Deep

4. - 6. juni 2015

Facebook-event
Billetter
Program