ONLY CONNECT FESTIVAL OF SOUND 2015:

Lyden av tidevannet

 

TORSDAG 4. JUNI
DEN NORSKE OPERA & BALLETT
KL. 14:00

Gratis
Kjøp festivalpass, kr 550/450 (ordinær/medlem)

FESTIVALPROGRAM

Maja S.K. Ratkje. Foto: Ann Kristin Traaen / nyMusikk.

Only Connects åpningsverk er en hyllest til det langsomt pulserende tidevannet langs norskekysten - laget av komponist Maja S.K. Ratkje med barn fra Tøyen skole som musikere.

Ratkje har vært frittalende innen miljøspørsmål i flere år. I Vannstand viderefører hun dette engasjementet og forener ny musikk og et knippe av dem som en dag skal arve planeten. Verket er inspirert av tidevannets syklus – en levende kraft som er i endeløs bevegelse gjennom værpåvirkning, månefaser og klimapåvirkning.

I dag kan vi måle og undersøke havet, og vi ser at menneskenes påvirkning er i ferd med å endre det tilsynelatende evige kretsløpet langs norskekysten. Ratkje bruker lokale vannstandsmålinger til å lage grafiske partiturer, som igjen tolkes musikalsk av barna.

- Det er ungene som skal overta planeten vår. Hvordan de reflekterer rundt problematikken og hvordan de svarer musikalsk på dette er svært viktig for verket, forteller Ratkje.

Hun legger vekt på "skjønnheten i det imperfekte" som de unge utøverne kan bringe til musikken.

- Jeg ønsker et uttrykk som er mye råere og enklere enn man får ved å bruke voksne, profesjonelle musikere.

Foto: Ann Kristin Traaen / nyMusikk.

Vannstand er et utviklingsprosjekt som vil gå over lenger tid. Maja S.K. Ratkje vil besøker byer langs norskekysten - Bergen, Stavanger, Harstad og Oslo - og lage musikkverk basert på barns tolkninger av musikalske grafer for tidevannsmålinger. 

Den første delen av Vannstand-prosjektet er en lydinstallasjon som blir presentert på Den Norske Opera & Ballett på åpningsdagen av Only Connect. Barn fra Tøyen skole er musikere i prosjektet.

I samarbeid med AKS Tøyen skole, Oslo musikk- og kulturskole og Den Norske Opera & Ballett. Støttet av Norsk Kulturråd, Kunstløftet.

Graf fra kartverket.no/sehavniva.
Graf fra kartverket.no/sehavniva.

Maja S. K. Ratkje er en internasjonalt anerkjent komponist og utøver. Hun jobber med alt fra orkestermusikk, til performance, installasjoner og friimprovisasjon, blant annet med gruppa SPUNK. Hennes musikk er framført av bl.a. Klangforum Wien, Ensemble Intercontemporain og alle de norske symfoniorkestrene. Hun har også komponert opera for babyer og store elektroniske verker. 

Only Connect:
The Deep

4. - 6. juni 2015

Facebook-event
Billetter
Program