Vannstand av Maja S.K. Ratkje

Vannstand er en hyllest til de langsomt pulserende tidevannsskiftningene langs Norskekysten – laget av komponist Maja S.K. Ratkje og lokale barn som musikere. Verket er inspirert av tidevannets syklus – en levende kraft som er i konstant bevegelse gjennom værpåvirkning, månefaser og klimapåvirkning. 

For barna innebefatter prosjektet en læringsprosess i å spille partiturer som åpner for improvisasjon og egne valg av toner og klang, og om vannstand generelt. I dag kan vi måle og undersøke havet, og vi ser at menneskenes påvirkning er i ferd med å endre det tilsynelatende evige kretsløpet langs Norskekysten. I Vannstand får barna reflektere rundt og svare musikalsk på denne problematikken.

Den første realiseringen av Vannstand var en lydinstallasjonen som ble presentert på Den Norske Opera & Ballett på åpningsdagen av nyMusikks festival Only Connect 2015. Barn fra Tøyen skole var med som musikere i prosjektet. I tillegg høres lyden av bølger som slår mot land og barnas stemmer som uttaler ordet «vann» på sine morsmål. 

Anmeldelse i Periskop: Maja Ratkjes mesterstykke

Workshops på Tøyen skole

 

Klipp fra Vannstand-prøvene på Tøyen skole. Video produsert av Den Norske Opera & Ballett.

Foto: Ann Kristin Traaen / nyMusikk.
Foto: Ann Kristin Traaen / nyMusikk.
Foto: Ann Kristin Traaen / nyMusikk.
Foto: Ann Kristin Traaen / nyMusikk.
Foto: Ann Kristin Traaen / nyMusikk.
Foto: Ann Kristin Traaen / nyMusikk.

Åpning av installasjonen

Vannstand under Only Connect 2015. Foto: Henrik Beck.
Foto: Henrik Beck.
Foto: Henrik Beck.
Maja S.K. Ratkje med Barn fra Tøyen skole, fra Vannstand under Only Connect, juni 2015. Foto: Henrik Beck.
Foto: Henrik Beck.
Foto: Henrik Beck.

Barn som har deltatt fra Tøyen skole: Afifa, Nawal, Aisha, Shalika, Nahill, Nora, Hibo, Shuja, Yonis og Alwiya fra 4A. Najma, Fadumo, Muniba, Hoda, Saja, Aisha og Hussein fra 4B. 

Vannstand er et utviklingsprosjekt som vil gå over lenger tid. Maja S.K. Ratkje vil besøker byer langs norskekysten - Bergen, Stavanger, Harstad og Oslo - og lage musikkverk basert på barns tolkninger av musikalske grafer for tidevannsmålinger. 

Foto: Ann Kristin Traaen / nyMusikk.

Maja S.K. Ratkje er en internasjonalt anerkjent komponist og utøver. Hun jobber med alt fra orkestermusikk til performance, installasjoner og friimprovisasjon, blant annet med gruppa SPUNK. Hennes musikk er framført av bl.a. Klangforum Wien, Ensemble Intercontemporain og alle de norske symfoniorkestrene. Hun har også komponert opera for babyer og store elektroniske verker.

Only Connect Festival Of Sound ble etablert i 2012 og er nyMusikks årlige festival i Oslo for lydkunst og banebrytende musikk. Festivalen har en internasjonal profil og forandrer tema for hvert år.

Den Norske Opera & Ballett
4. - 8. juni 2015

Vannstand er et bestillingsverk av nyMusikk, produsert i samarbeid med Den Norske Opera & Ballett, AKS Tøyen skole og Oslo musikk- og kulturskole. Prosjektet er støttet av Norsk kulturråd, Kunstløftet. Takk til Notam for lån av utstyr.

Sesongen 2015/2016 er Vannstand på turné i både Oslo, Stavanger og Bergen.