Vannstand av Maja S.K. Ratkje

Vannstand er et pågående utviklingsprosjekt og en hyllest til de langsomt pulserende tidevannsskiftningene langs Norskekysten – laget av komponist Maja S.K. Ratkje og lokale barn som musikere. Resultatet er en lydinstallasjon basert på barns tolkninger av musikalske grafer for tidevannsmålinger. 

Vannstand er inspirert av tidevannets syklus – en levende kraft som er i konstant bevegelse gjennom værpåvirkning, månefaser og klimapåvirkning. 

For barna innebefatter prosjektet en læringsprosess i å spille partiturer som åpner for improvisasjon og egne valg av toner og klang, og om vannstand generelt. I dag kan vi måle og undersøke havet, og vi ser at menneskenes påvirkning er i ferd med å endre det tilsynelatende evige kretsløpet langs Norskekysten. I Vannstand får barna reflektere rundt og svare musikalsk på denne problematikken.

Only Connect 2015 - Operaen
Den første realiseringen av Vannstand var en lydinstallasjonen som ble presentert på Den Norske Opera & Ballett på åpningsdagen av nyMusikks festival Only Connect 2015. Barn fra Tøyen skole var med som musikere i prosjektet.

Vannstand-turné 2015/2016
Maja S.K. Ratkje tar med seg Only Connect-installasjonen til Teknisk museum og til Klimafestivalen i operaen, samt lager nye Vannstand-verk med lokale barn i Stavanger og Bergen. 

Maja S.K. Ratkje er en internasjonalt anerkjent komponist og utøver. Hun jobber med alt fra orkestermusikk til performance, installasjoner og friimprovisasjon, blant annet med gruppa SPUNK. Hennes musikk er framført av bl.a. Klangforum Wien, Ensemble Intercontemporain og alle de norske symfoniorkestrene. Hun har også komponert opera for babyer og store elektroniske verker.

Prosjektet er støttet av Norsk kulturråd, Kunstløftet. Oslo-versjonen skjer i samarbeid med Den Norske Opera & Ballett, AKS Tøyen skole og Oslo musikk- og kulturskole.

Foto: Ann Kristin Traaen / nyMusikk.