Losing My Taste for the Night Life

Førjuls-disco-klubbkveld i Arthur Russells ånd.

Han hadde Allen Ginsberg som mentor og venn, jamma med Talking Heads og samarbeidet med John Cage og Steve Reich, men den nå ikoniske komponisten, disco-produsenten og avantgarde-cellisten Arthur Russell var ikke et spesielt kjent navn utenfor nedre Manhattan da han døde i 1992.

Musikken hans har et ekstremt vidt spenn: fra disco og moderne klassisk, via country og singer-songwriter folk, til dub og new wave. Russell har blitt anerkjent som en viktig innflytelse for en rekke musikalske retninger og musikere i de senere årene, og har blir hedret av artister som Arcade Fire, Robyn, Lonnie Holley, Sufjan Stevens og James Murphy m.fl.

I løpet av de ti siste årene har Arthur Russell kommet frem i lyset gjennom en rekke plateutgivelser, samt dokumentaren Wild Combination: A Portrait of Arthur Russell av Matt Wolf og biografien Hold On to Your Dreams: Arthur Russell and the Downtown Music Scene av Tim Lawrence.

Arthur Russell. Courtesy Audika Records.

nyMusikk hyller den ikoniske musikeren med et Arthur Russell-inspirert program:

- Panel og lytteseanse med Arthur Russell-favorittlåter
Med Russell connoiseurer som cellisten Oliver Coates og produsenten Kelly Lee Owens med flere.

- Avantdisco med AMOR
Helt ny avant-supergruppe som består av den prisvinnende filmskaperen og musikeren Luke Fowler, den eksperimentelle vokalisten Richard Youngs, Franz Ferdinand-trommis Paul Thomson og den velrennomerte kontrabassisten Michael Duch.

- Oliver Coates cello og elektronika klubbsett
Coates har laget filmmusikk med Radioheads Jonny Greenwood (på The Master og There Will Be Blood) og med Mica Levi (på Under the Skin med Scarlett Johansson). Han slipper plate med Levi i november og er ute med soloalbumet Upstepping (Prah, 2016) nå. Han er virtuos cellist med en fot i den klassiske musikken og den andre i klubbmusikken. Hør "Timelapse - Walrus" på Boiler Room.

- Kelly Lee Owens DJ-sett
Dance/elektronika-produsent og sanger Kelly Lee Owens er nylig signert på norske Smalltown Supersound. Hun har samarbeidet med teknoprodusent Daniel Avery, har gitt ut singelen ”Arthur” som en tribute til Arthur Russell (spilt på Alexander McQueens høst/vinter 2016 catwalk show) og har laget en remix av Jenny Hvals ”Kingsize.” Hennes debut på Smalltown ble sluppet i oktober. 

AMORs Luke Fowler, Richard Youngs og Paul Thomson.

AMOR trekker inspirasjon både fra pionerer innenfor disco remixing som Walter Gibbons og Danny Krivit på den ene siden, til komponister som Xenakis og Lachenmann på den andre. De forkaster tradisjonelle disco-strukturer for å utforske klang, sangform og rom, og kan kanskje best beskrives som disco musique concrète. 

Denne nye avant-supergruppen består av den prisbelønte filmskaperen og musikkprodusenten Luke Fowler, avantgarde folkesangeren og komponisten Richard Youngs, Franz Ferdinand-trommeslager Paul Thomson og den norske kontrabassisten Michael Duch.

Oliver Coates. Foto: Gaelle Beri.

OLIVER COATES
Oliver Coates er cellist, komponist og produsent innenfor elektronisk musikk, basert i London. Han var vinneren av Royal Philharmonic Society Young Artist Award 2011 og er Artist in Residence ved Southbank Centre. Han har gitt ut plater på Prah Recordings og Slip, og samarbeider med London Contemporary Orchestra, Radioheads Jonny Greenwood (på The Master og There Will Be Blood), Mica Levi (på Under the Skin) og billedkunstner Lawrence Lek (på det prisvinnende videostykket Unreal Estate).

Med Lek presenterte han verdenspremieren på et nytt verk, QE3, på årets Glasgow International festival, og han programmerte Southbank Centre sin festival DEEP∞MINIMALISM i sommer. Hans solo-LP, Upstepping, ble nylig utgitt på Prah, og han vil gi ut en plate med Mica Levi, Remain Calm, på Slip i november.

Kelly Lee Owens. Foto: Kim Hiorthøy.

KELLY LEE OWENS
Den 27-årige London-baserte produsenten, låtskriveren og sangeren Kelly Lee Owens har gjort seg bemerket med bl.a. en Arthur Russell-hyllest i form av låten ”Arthur” på en limitert 12” single, en techno-remix av Jenny Hvals ”Kingsize”, og med vokal og låtskriving på teknoprodusent Daniel Avery’s debutalbum Drone Logic fra 2013.

EP-en Oleic (2016) er hennes debututgivelse på Smalltown Supersound, og her viser Owens sin styrke som dance-produsent med fire hypnotiske electro house-låter.

ARTHUR RUSSELL
Amerikanske Arthur Russell (1951 -1992) var formelt utdannet cellist og komponist med bakgrunn i indisk klassisk musikk. Han samarbeid med Allen Ginsberg, Steve Reich og Philip Glass og var engasjert i Manhattans downtown avantgarde- og discoscene på 70- og 80-tallet, bl.a. gjennom den toneangivende konsertscenen The Kitchen.

World of Echo (1986) var det eneste albumet han rakk å gi ut i sin levetid. Han døde av AIDS i 1992 og etterlot seg nesten 1000 timer med innspilt materiale - fra disco til country og avantgarde orkesterverker. I løpet av 2000-tallet har imidlertid en serie med gjenutgivelser, samleplater, bøker, og en biografisk dokumentar kommet ut og bidratt til at Russell har fått et publikum og fortjent anerkjennelse. 

Revolver
9. desember
Kl.  19:30

Bill. kr 150/100 (medlemmer av nyMusikk).
Kjøp billetter her.

Facebook-event.