Konsertserie på Nasjonalgalleriet:

asamisimasa

Det kritikerroste ensemblet asamisimasa spiller stykker av internasjonale samtidskomponister som relateres til Hannah Ryggens verk på den første utgaven av konsertserien i Nasjonalgalleriets utstilling.

- I valget av verk har vi tatt utgangspunkt i materialiteten i Ryggens arbeid, de klare fargene og hennes konkrete arbeid med å produsere materialet - samarbeid med sauebønder, spinning, farging osv, forteller gitarist Anders Førisdal.

Program
Helmut Lachenmann: Pression (1970) for solo cello
Laurence Crane: Sound of Horse (2009) for klarinett, cello, gitar og slagverk
Carola Bauckholdt: Klarinettentrio (1993) for klarinett, cello og klaver

I forbindelse med Hannah Ryggen-utstillingen Verden i veven på Nasjonalgalleriet, presenterer nyMusikk en tredelt konsertserie i samarbeid med Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, høsten 2015. Med asamisimasa (30. august), Jessica Sligter & Susanna (6. september) og Mika Vainio (4. oktober). 

asamisimasa. Foto: J. Norvik.

asamisimasa ble dannet i 2001, og består av noen av landets fremste musikere innen samtidsmusikkfeltet. De kombinerer framføringer i det klassiske repertoaret med etterkrigs-avantgarde, og bruker også elektronikk, video eller andre media på konsertene sine. Ensemblet har gjort seg internasjonalt bemerket med sin særegne kunstneriske profil, høye kvalitet, og evne til å sette repertoar i nye kontekster. asamisimasa har spilt konserter ved bl.a. Ultima, Borealis, Fartein Valen-festivalen, Donaueschinger Musiktage, Darmstadt, Ultraschall (Berlin), Cutting Edge (London) og Huddersfield, og har samarbeidet tett med komponister som Helmut Lachenmann, Aldo Clementi, Øyvind Torvund, og Alvin Lucier. I mai 2005 arrangerte asamisimasa en egen festival viet Helmut Lachenmanns musikk, og de har senere portrettert komponister som Aldo Clementi, Nicolaus A. Huber, Michael Finnissy og andre.

Besetning
Ellen Ugelvik - piano
Kristine Tjøgersen - klarinett
Tanja Orning - cello
Håkon Stene - perkusjon
Anders Førisdal - gitar

Verden i veven

Hannah Ryggen (1894−1970) ruver som en av Nordens mest betydningsfulle kunstnere fra det 20. århundret. Hennes tepper fremstår som visuelle reaksjoner på hendelser, konflikter og prosesser. Hun trakk verden inn i veven. 

"Hannah Ryggens store samfunnsengasjerte tepper fra 1930- og 40-årene er ikke til å komme utenom. Her får du både empati, raseri, fantasi og dybde. Noen verker er humoristiske mens andre er mer fandenvoldske eller satiriske." - Øystein Ustvedt, kurator Nasjonalmuseet

Mot midten av 1930-tallet tok hun for seg fascismens og nazismens destruktive krefter. Vold og overgrep tematiseres på måter som knytter an til moderne, maktkritisk historie­maleri. Viljen til å fortelle går hånd i hånd med en fri betoning av abstrakte mønstre, former og farger. Utstillingen følger opp en bred, fornyet interesse for Ryggens figurative og sterkt engasjerte modernisme. Den er laget i samarbeid med Moderna Museet i Malmö.

Nasjonalgalleriet
30. august
15:00

Gratis
Adresse: Universitetsgata 13

Facebook-event