nyMusikk og Norsk Komponistforening presenterer:

asamisimasa på nyMusikk-turné

En markering av Norsk Komponistforening 100 år

Opplev et av våre fremste samtidsensembler live når nyMusikk markerer Norsk Komponistforenings 100-årsjubileum med asamisimasa på Norgesturné i høst. På programmet står komponister som på hver sin måte utforsker hva musikk kan uttrykke i dag: Øyvind Torvund, Trond Reinholdtsen og Tine Surel Lange.

Det prisbelønnede ensemblet asamisimasa har bygget seg et sterkt renomme i Norge og internasjonalt for sine kompromissløse fremføringer av samtidsmusikk og evne til å sette repertoar i nye kontekster. Ensemblet har tidligere samarbeidet med komponister som Helmut Lachenmann, Aldo Clementi og Alvin Lucier.

Besetning: Ellen Ugelvik (piano), Kristine Tjøgersen (klarinett), Tanja Orning (cello), Jennifer Torrence (perkusjon) og Anders Førisdal (gitar).

Program
Øyvind Torvund - 10 Plans (2017)
Tine Surel Lange – PRESSURE (2017) Urfremføring
Trond Reinholdtsen - Music as Emotion (2007)

asamisimasa. Foto: Luca Vitali.

Turneen støttes av Norsk Komponistforening og FFUK, og produseres av nyMusikks sentralledd og lokalavdelingene nyMusikk Østfold, nyMusikk Trondheim, nyMusikk Kristiansand, nyMusikk Stavanger og nyMusikk Nordland. 

OM VERKENE
Programmet tar utgangspunkt i ensemblets lange samarbeid med de norske komponistene Trond Reinholdtsen og Øyvind Torvund. De har også invitert den unge komponisten Tine Surel Lange som skrev sitt første verk for dem til Borealis i 2016.

Øyvind Torvund - 10 Plans (2017)
Hos komponist Øyvind Torvund (f. 1976) møtes melodiske temaer, konseptuelle ideer, akustisk kammermusikk og lyder frambrakt av lo-fi elektronikk og hjemmelagde strengeinstrumenter. 10 Plans er et stykke som presenterer ti idéer om utopiske konserter. Dette er ideer som ikke vil være mulige å gjennomføre i praksis men som allikevel kan fremstilles gjennom musikk akkompagnert av komponistens egne tegninger. Her møter vi pianister som flyr i såpebobler, neandertalere som underviser i kammermusikk, et orkester gjemt dypt inne i en skog og mye annet. Planene danner utgangspunkt for interessante og overraskende musikalske situasjoner hvor komponistens sammenstilling av ulike musikalske uttrykk inviterer til refleksjon omkring tilvante lytteformer. Slik får Torvunds utopiske planer også et politisk tilsnitt. De musikalske møtene er alltid møter mellom ulike mennesket og refleksjonen omkring musikalsk sammenheng blir derfor også en refleksjon om relasjoner mellom mennesker og kulturer. Stykket er en del av en større serie av planer, komponert for duo Hellqvist/Amaral, Biliana Voutchkova og Alwynne Pritchard.

Tine Surel Lange – PRESSURE (2017) Urfremføring
Komponist og kunstner Tine Surel Lange (f. 1989) har bakgrunn fra studier i komposisjon, lydkunst og lyddesign i Danmark, Norge og Litauen. Hun arbeider med den omgivende verden både tematisk og som materiale. Verkene spenner fra det instrumentale til elektroakustiske og fra konsert til installasjon - gjerne med audiovisuelle innslag, alltid med et sterkt fokus på live-opplevelsen. I et nytt audiovisuelt verk for asamisimasa bruker hun temaet kroppspress som politisk og klanglig materiale. Verk og video: Tine Surel Lange. Danser: Thomas Voll. Kroppsmaler/kunstner: Vilija Vitkutė.

Trond Reinholdtsen - Music as Emotion (2007)
Komponist Trond Reinholdtsens (f. 1972) musikk har etterhvert utviklet seg i performative retningerd der den rene musikken iblandes diverse ikkemusikalske uttrykk og essayistiske utlegninger, med fokus på kritiske undersøkelser av sjangeren og samtidsmusikkens institusjoner. Music as Emotion (2007) undersøker ideen om musikk som uttrykk for følelser. Musikerne interagerer aktivt med publikum bl.a. gjennom quiz og alt som skjer i stykket forklares i løpet av konserten. 

Tine Surel Lange.

asamisimasa er et særegent ensemble innen fremføring av nyskapende musikk. De har bygget seg en sterkt rennommé i Norge og internasjonalt for sine kompromissløse fremføringer av samtidsmusikk og evne til å sette repertoar i nye kontekster. Ensemblet har tidligere samarbeidet med komponister som Helmut Lachenmann, Aldo Clementi og Alvin Lucier. De har mottatt Spellemannpriser for sine to første innspillinger (Pretty Sound, 2012 og Neon Forest Space, 2015) og har bl.a. spilt på festivaler som Huddersfield, Darmstadt, Ultima, samt Veneziabiennalen. 

Norge
13. - 26. oktober

13. oktober - Fredrikstad
Fredrikstad bibliotek, aulaen 19:30
+ verk av Lene Grenager.
Facebook-event. Kr 200/100 (medlemmer).

14. oktober - Trondheim
Dokkhuset 21:00
m/ The Young Mothers.
Facebook-event. Kr 250/100 (medlemmer). 

24. oktober - Kristiansand
Universitetet i Agder 19:00
Facebook-event. Kr 100/50 (medlemmer), billetter i døra.

25. oktober - Stavanger
Spor 5 20:00
Facebook-event. Kr 200/100 (medlemmer), billetter i døra.

26. oktober - Svolvær
Lofoten kulturhus 20:00
Facebook-event. Kr 200/100 (medlemmer).

Øyvind Torvund. Foto: Dimitri Djuric.