Bergen: Borealis-festivalen 2013 

Temaet for Borealis 2013 er “The End”. Festivalen vil handle om avslutninger, alderdom, foreldelse og forråtnelse. Det vil favne vidt, fra apokalyptiske visjoner, skrekkfilmmusikk, gamle musikkinstrumenter og mekaniske enheter, akustisk forfall, aldring og død. Selv om mye av dette kan virke mørkt, vil Borealis 2013 utforske positive og kreative opplevelser som kan knyttes til det å avslutte noe.

nyMusikk Bergen på Borealis: 

6. mars - BIR Avfallsenergi
Bir Avfallsenergi, Rådalen, kl 19:00
I Lasse Marhaugs solostykke, Søppelmusikk (for to avfallsovner), for åpningen av Borealis festivalen – bestilt av Ny Musikk Bergen – vil Marhaug resirkulere BIR Energiavfalls audiokvaliteter i sanntid. Med en rekke mikrofoner plassert rundt i bygningen, vil Marhaug bruket anleggets karakteristiske lyder i sin egne remiks. Publikum vil faktisk få oppleve anleggets soniske resirkulering.

Notations-prosjekt performance av Kasper Gulbrandsen, Bjarte Baade Sandal og Haavard Tveito.

Om Notations:
nyMusikk Bergen har invitert fire egenartede musikere til å fortolke det samme kunstverket/partituret av den italienske bergensbaserte kunstneren Andrea Spreafico på deres egen måte – et kunstverk inspirert av Borealistemaet The End. NMB har utfordret både kunstneren og musikeren: hvilke former kan grafisk notasjon anta, og hvordan vil improviserende musikere intuitivt fortolke et ukonvensjonelt partitur? Improviserende musikere må ofte forholde seg til det samme spørsmålet: Hvordan kan man hele tiden fortsette å overraske og utfordre seg selv? I dette eksperimentet vil musikerne bli presentert med et kunstverk de vil være nødt til å fortolke musikalsk, med svært liten forberedelsestid. Vil dette drive dem inn i ukjent terreng, eller få dem til å holde fast ved sine hjertebarn ende hardere? Hvilke spontane soniske utspill vil oppstå fra de visuelle innspillene?

Andrea Spreafico (f. 1976) har en doktorgrad i filosofi fra Universitetet i Bologna (2006) og et diplom fra Academy of Fine Arts i Nuremberg i Art and Public Space (2008). Spreafico er en frilanskunstner og skribent basert i Bergen. Hans nyeste verk fokuserer på de materielle vilkårene for representasjon, spesielt i sitt forhold til døden. Spreafico har siden 2011 vært lærer på Bergen Arkitekthøgskole.

7. mars - Jerome Noetinger
Ludus Gravis - Solheim kapell, kl 19:00
Notations-prosjekt: Franskmannen Jérôme Noetinger er sentral i den eksperimentelle samtidsmusikken, både som musiker, organisator og ildsjel. Først og fremst er han improvisatør og komponist innen musique concrete. Han er medlem av supergruppen MIMEO, Quintet Avant og Cellule d’Intervention Matamkine. Noetinger spiller bade solo og i ensembler, og benytter båndopptakeren Revox A77 og magnetbånd, analoge synthezisere, miksepulter, høytalere, mikrofoner, og forskjellige elektroniske husholdningsartikler og hjemmelagd elektronika.

8. mars - Christian Wallumrød + Morten J Olsen
Østre, kl 23:00
Notations-prosjekt: Pianisten Christian Wallumrød har arbeidet som musiker og komponist siden 1992 og er regnet som en av de mest prominente musikerne fra den yngre generasjonen av norske improvisatører. Han er mest kjent for sine akustiske arbeider med sitt eget Christian Wallumrød Ensemble, Dans Les Arbres, og den elektroniske fri-rock trioen Close Erase. Wallumrød har generelt fokusert på små og faste ensembler, både som utøver og komponist. Gjennom årene har han også gjort flere soloopptredener og deltatt i forskjellige ad hoc sammensetninger innen området improvisert musikk.

Den Berlinbaserte eksamsterdammeren og eksilnordmannen Morten J. Olsen er en musiker, komponist og improvisatør som er best kjent for sitt arbeid som trommeslager med det norske heavy-metal musique concrete duen MoHa! og det eksperimentelle kammerrockbandet Ultralyd. Olsen er en av Norges mest unike stemmer i krysningen mellom feltene improvisert og komponert musikk. Nylig har han utforsket de indre lydene av en roterende basstromme, i duo sammen med Robin Hayward, i trio med Chris Heenan og Michael Vorfeld, med Splitter Orcheser, med elektronikk eller ganske enkelt solo.

9. mars - David Stackenäs
Visningsrommet USF, kl 14:00
Notations-prosjekt: David Stackenäs har blomstret på den svenske improviserte musikk- og jazzscenen siden 1998. Med sin akustiske tilnærming og sin perkussive energi er Stackenäs tydelig en av de mest kreative og originale gitaristene i Sverige. Han opptrer og spiller inn med ensemblene Seval, Animes og Dim, og i duoer med blåserne Martin Küchen og Mats Gustafsson. Han har turnert med Mats Gustafssons NU-ensemble og medlemmer av Sonic Youth, Loren Mazzacane Connors og Jim O’Rourke.

Lasse Marhaug
Lasse Marhaug. Foto: Peter Gannushkin
Jérôme Noetinger.
Jérôme Noetinger. Foto: presse
Christian Wallumrød.
Christian Wallumrød. Foto: Urban Willi / ECM Records