Filmklubb: Seven Samurai

I høst vil nyMusikk presentere to filmkvelder på Kunstnernes Hus med fokus på filmmusikk.

Den første filmen som vises av nyMusikk er Akira Kurosawas Seven Samurai (Japan, 1957) og vil bli introdusert av Mark Candasamy, som forteller følgende om filmkomponisten:

- Fumio Hayasaka har laget musikken til Kurosawas kjente film De syv samuraier fra 1957. Dette var en glitrende og original komponist som døde ung og som ikke har fått den eksponeringen han burde hatt, siden han jobbet i fremmedspråklige sammenhenger og aldri kom til hysteriet i amerikansk industri.

Forholdet mellom komponisten Fumio Hayasaka og regissøren Akira Kurosawa var et dypfølt og gjensidig samarbeid som resulterte i flere anerkjente mesterverk fra det japanske filmmiljøet på 1940 og 50-tallet. Kurosawa uttalte i sin autobiografi at dette samarbeidet forandret hans forhold til bruk av musikk i film, at han deretter anså filmmusikk som snarere et "kontrapunkt" til sine filmer heller enn et lineært akompagnement. Hayasaka sin filmmusikk bærer preg av å være dypfølt og samtidig gjennomgående intelligent komponert. Stilistisk blander han elementer fra både vestlig sen-romantikk og japansk folkemusikk, noe som resulterer i et originalt, rikt, og friskt tonespråk.

Filmen De syv samuraier er den mest kjente av samurai-filmene, og er påvirket av sjangerestetikken fra amerikansk western. Senere skulle Kurosawa inspirere både Sergio Leone i Italia og Hollywood til å fornye westernsjangeren, som hadde begynt å avta i populæritet i USA på 1950 tallet.

Seven Samurai (originaltittel: Shichinin no samurai) er et kritikerrost japansk eventyrdrama og actionfilm. Filmen handler om en fattig japansk landsby som på 1500-tallet blir utsatt for gjentatte plyndringer av en lokal røverbande. Seven Samurai ble svært godt mottatt av kritikerne og har i ettertid blitt holdt for å være en av de beste og mest innflytelsesrike filmene som er lagd på 1900-tallet

Mark Candasamy (f. 1986) er en norsk komponist, pianist, og musikkpedagog med utdannelse fra Universitetet i Agder, Norges Musikkhøgskole og Winthrop University i South Carolina, USA. Som komponist har han skrevet orkestermusikken til de norske spillefilmene "Den Hengte Mannen" (2011) og "Bak Fasaden" (2008), samt nylig til dokudramaet "Anne & Alet" (2013). Han har et fast og produktivt samarbeid med filmskaper Stephan Hergel, og studerer for tiden filmkomposisjon på Den Norske Filmskolen med komponist Halldor Krogh.

Kurator for nyMusikk sitt filmprogram er filmkomponisten Henrik Skram.

Kunstnernes Hus
13. oktober
19:00