nyMusikk Bergen presenterer:

François Sarhan på Borealis 2014

Céline Bernard  - foley artist
Mark Knoop  - piano
Adam Rosenblatt - percussion
Francois Sarhan - actor
Shila Anaraki - coach & dramaturgy

En black box. En perkusjonist. En pianist. En lydeffekt-maker og en skuespiller. Publikummet i midten. The Last Lighthouse Keepers er en særegen og surrealistisk opplevelse, der strålen fra et fiktivt fyr slår av og på alt som skjer og definerer scenerommet. I det øyeblikket når du gjentar en handling er det begynnelsen på et ritual, akkurat som det sirklende lyset over publikummet som skaper repetisjon og transe.

Stykket gir rom til fremføring av musikk, plass til video. Her dobler stemmer instrumenter, og hvor en scenografi, laget av papir, selv blir til en skuespiller gjennom å  flyttes og forandres på, og til slutt ødelegges. Publikummet vil bli tvunget til å bevege på seg og holdes våken, noe som vil gi dem et visst engasjement og samtidig en viss sårbarhet. Resultatet blir forhåpentligvis en vennligere opplevelse enn en tradisjonell, fremovervendt forestilling, mer av en rockekonsert, der publikummet nyter showet sammen. Og på en måte er de siste fyrvokterene også publikum.

The Last Lighthouse Keepers er basert på en surrealistisk tilnærmingsmåte, som begynte med oppdagelsen i begynnelsen av 1900-tallet gjennom Freud av den store betydningen drømmeren og det underbevisste har. Sarhan ønsker å framheve sjiktene av det som vi er og hva vi gjør gjennom vår innbilningskraft, og tolke det ubevisste, hans konsepsjon er anti-materialistisk og anti-pop.

François Sarhan(f. 1972 i Rouen, Frankrike) studerte komposisjon med Brian Ferneyhough, Jonathan Harvey, Magnus Lindberg, Tristan Murail og flere. I tillegg til å undervise på Paris’ IRCAM og grunnlegge multikunst-kollektivet CRWTH, jobber han som visuell kunstner, regissør og utøver. En nøkkel til hans inspirasjon finner vi i hans ‘Encyclopédie’, en håndlaget bok med surrealistiske tekster og kollasjer. I 2008 begynte han å regissere selv hans egne produksjoner, som i ‘King Lear’, en kammeropera der han fungerer som komponist, regissør og filmskaper.

Bergen:
Studio USF
21. mars kl. 21
22. mars kl. 17

borealisfestival.no
F
acebook