Helliwell + Lidén & Træen

Still picture. Ian Helliwell.

Ian Helliwell er en selvlært multimedia-kunstner basert i Brighton, England, som har gitt ut mer enn 70 eksperimentelle kortfilmer. Hans intuitive tilnærminger omfatter både gammeldags og moderne teknologi, og hans mangeårge arbeid omfatter musikk, film, animasjon, analog elektronikk, instrumentbygging, kollasjer, installasjoner, lysshow, live performance og skriving.

Helliwells arbeid er kjent for sitt low-fi uttrykk, ettersom han gjør alt selv, fra å produsere det visuelle til å lage filmmusikken. Av denne grunn er han mer en kunstner enn en filmskaper. Han er samtidig like mye en del av Brightons musikkscene som den moderne kunstscenen, og filmene hans er ofte vist på musikkarrangementer og konserter. Ian skriver for tiden en A-Z-bok om tidlige britiske elektronisk musikk-komponister, som planlegges utgitt høsten 2014. Mer informasjon: ianhelliwell.co.uk

Det blir premiere på Ian Helliwells film Travelling Waveforms som vises på Kunsthall Oslo i perioden 16. - 22. november. 

Travelling Waveforms (2013, 4`40) Super 8 footage filmed off the screen of a vintage oscilloscope is the basis for this abstract film, which shows waveform patterns generated with an electronic sound input. The footage has been treated with bleach, then the colours were inverted, and a soundtrack made using Hellitron tone generators.

Filmprogrammet, samt lydinstallasjonen til Signe Lidén går på dagtid, onsdag - fredag kl 11-17 og lørdag - søndag 12-17.

Signe Lidén.

Signe Lidén (1981) lager lydinstallasjoner og improviserte performancer som omhandler resonans av steder og objekter. Hennes installasjoner er ofte soniske og romlige undersøkelser av sosiale og kulturelle fenomener gjennom en eksperimentell form for forskning. Lidén har en master i kunst fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen og Nordic Sound Art sitt felles masterprogram. Hun har vist arbeidet sitt både hjemme og i utlandet de siste årene, bl.a. i Tyskland, Italia, Danmark og Belgia. I dag jobber hun som vitenskapelig assistent for Re:place hos Bergen Academy, og i 2013 er hun en av kunstnerne på residens-programmet Resonance - European Sound Art Network.

Jørgen Træen er en musiker og produsent basert i Bergen. Han har vært sentral i en rekke band og prosjekter, som Golden Serenades, Toy, Slut Machine, Jazkamer, Haus of Hiss og Der Brief. Som produsent driver han Duper Studio sammen med Yngve Sætre.

Konserten finner sted i Lidéns installasjon alltid på Kunsthall Oslo, der ventilasjonsrørene i taket er omgjort til én stor, gjennomgående høyttaler. Arbeidet spiller på manipulasjoner av opplevelsen av rommet. Droner trigget av elektromagnetiske resonatorer i rørene, beveger seg inn og ut av bevisstheten, fra å være bakgrunnslyd til å stå fram som allestedsnærværende. Konserten stigespill vil ta I bruk installasjonens feedback oppsett (rørene er høytalere og spiller lyden av seg selv), men instrumentale stasjoner under taket med analog og modifisert elektronikk blir operert Jørgen Træen og Signe Lidén på stiger oppunder taket.

Kunsthall Oslo
20. november
Kl. 20:00

Dørene åpner kl. 19:00.
Gratis.

Se Ian Helliwell i performance kl 12:00, 20. november, på Oslo S.

Sound versus System
6. - 24. november

nyMusikk er en av kuratorene til Kunsthall Oslos høstprogram som utforsker lyd og bilde.
Filmvisninger inkluderer filmer av Ian Helliwell og UbuWeb archive med et utfyllende liveprogram.

7.11: POING + Feed
9.11: Bill Orcutt
15.11: Kenneth Goldsmith
20.11: Ian Helliwell + Signe Lidén & Jørgen Træen