ILIOS-festivalen 2015

Torsdag 29. januar

11:00
Skoleforestilling
Harstad Kulturhus, Storsalen. Gratis
ILIOS inviterer byens ungdomsskoleelever til en spesialtilpasset utgave av kveldens åpningskonsert med Forsvarets musikkorps nord-norge, dirigent Rune A. Halvorsen og skuespiller Nina Andreassen.

18:00
Festivalåpning
Galleri NordNorge. Gratis.
Vi inviterer til offisiell åpning av årets festival samt presentasjon av årets festivalkunstner Johanne Seines Svendsen og hennes utstilling “Solskrift”! Svendsen bruker uttrykket “Contemporary heliography” om sin teknikk. Heliografi er en gammel fotografisk fremgangsmåte hvor motivet overføres til glassplater. Samtidskunst skapes med en teknikk som nesten har forsvunnet, og resultatet er et besnærende og vakkert uttrykk hvor lyset brukes som verktøy. Ordet heliografi betyr “solskrift” og hva kan vel passe bedre til vår festival som feirer solens tilbakekomst i mørketida?

19:30
Åpningskonsert
Harstad Kulturhus, Storsalen. 200,-/150,-
ILIOS er glad for å kunne invitere til storslått åpningskonsert i kulturhusets storsal med Forsvarets Musikkorps Nord-Norge under ledelse av dirigent Rune A. Halvorsen. I år er det 25 år siden Nelson Mandela slapp fri fra fangenskap. Den skotske komponisten James MacMillan skrev i 1990 et spennende verk for å feire dette. Ellers får du høre musikk av Penderecki, Sjostakovitsj, Vaage og Whitacre som spinner rundt temaet frihetskamp og fred. Skuespiller Nina Andreassen fremfører tekster for å underbygge musikken og invitere til refleksjon og ettertanke. 

Fredag 30. januar

17:00
Mr. Ping
Galleri NordNorge. 50,-
Mr. Ping har fått et stort ansvar. Han skal passe på et egg. Han håper inderlig at det er et pingvinegg, men det er ikke godt å vite hva som er på innsiden. Egget må holdes varmt og tørt. Kanskje klekkes en liten pingvin? Et stort ansvar er det i alle fall! Mr. Ping bor i Antarktis, og hjemme hos ham er det kaldt og masse snø. Enda verre er det at andre dyr kanskje ønsker å få tak i egget hans. Mr. Ping må ta vare på egget ved å holde øyne, og ikke minst ører, åpne. Barna er med på å hjelpe Mr. Ping til et trygt sted hvor han kan klekke egget.

Konserten er produsert for barn 3 - 5 år, men yngre barn kan også ha stor glede av konsertopplevelsen.

Knut Lothe er en av landets mest erfarne utøvere innen musikk for barn. Han har spilt over 2000 konserter for barn og unge med Rikskonsertene. Knut er utdannet ved Norges Musikkhøgskole hvor han også har vært ansatt i 17 år. Han spiller med bl.a. Funky Butt, Rubbel & Beat, Plopp og Guuf. Han har også spilt med Nordnorsk kammerorkester, Magnolia jazzband, Ytre Suløens jassensemble, Göran Fristorp, Ole Edvard Antonsen, Frode Alnæs, Lisa Standsfield, Nicolò Paganini og Øystein Sunde.

18:00
Kartellet
Harstad Kulturhus, Storsalen. 200,-/100,-
Dette er en danseforestilling skapt og koreografert av Sigurd Johan Heide etter bestilling fra Riksscenen. Publikum får sitte midt imellom tre utagerende menn, og oppleve er danseforestilling som er nær, både i avstand og i tema. De to danserne, Inge Martin Helgesen og Sigurd Johan Heide har et nostalgisk, men røft utrykk, og utnytter sin kroppslige kunnskap for å balansere på eggen av lek og alvor med hverandre.

Musiker Ole Morten Indigo Lekang trakterer trommer og piano, og har bearbeidet det musikalske materialet til stykkets tilstand: En tilstand av mannlig fysikalitet, alvor og lek. Voldsom lek.

19:30
Konsen Sinfonietta
Harstad Kulturhus, Lillesalen. 200,-/100,-
Helt siden deres forrykende konsert under ILIOS i 2013 har vi ønsket oss sinfoniettaen fra Musikkonservatoriet i Tromsø tilbake til ILIOS så snart som mulig. I år er de tilbake med et veldig spennende program som vi gleder oss til å høre. Kombinasjonen av ny og spennende musikk fremført av nye og spennende musikere gir ofte helt uventede og sterke inntrykk. Kom på konsert å la deg inspirere og overraske av morgendagens stjerner!
 
Konserten er et samarbeid mellom ILIOS og Universitetet i Tromsø, avdeling for kunstfag.

21:00
Pubkonsert
Café de 4 roser. 100,-
Denne moderne klassikeren er og blir en publikumssuksess på ILIOS år etter år. Som før kan vi love spennende musikalske innslag av høy kvalitet presentert i en uformell innpakning på byens mest legendariske kafé. Vi står for musikken. Dere står for den gode stemningen.

Lørdag 31. januar

12:00 / 12:30 / 13:00
Kulturbussen
Kulturbussen - Harstad Torg. Gratis.
Tradisjonene tro inviterer vi til gratiskonserter i Kulturbussen på Harstad Torg. Tre korte konserter med smakebiter fra festivalens program. Kom og få en unik ny musikk opplevelse midt i handleturen.

13:00
"Contemporary Heliography" Møte med kunstneren
Galleri NordNorge. Gratis
Samtale med kunstneren Johanna Seines Svendsen, som demonstrerer sine spesielle fotografiske teknikker. Johanne Svendsen starta eksperimenteringa med det som for henne er ein forholdsvis ny teknikk, men som historisk er ein gammal måte å feste bilete til papir på ved hjelp av lys, nemleg våtplatefotografering.

14:00
Ensemble Blå og Håkon Kristiansen
Galleri NordNorge. 200,-/100,-
Ensemble Blå er en klavertrio fra den blå byen Sortland. Sindre Myrbostad, klaver, Lisa Holstad, cello og Anna-Sofia Ulfsax, fiolin får hjelp av tidligere Ilios leder og slagverker Håkon Kristiansen. De vil spille verk av Kenji Bunch, Tormod Tvete Vik og Peteris Vask. Det er veldig spennende , og ikke minst hyggelig, for festivalen å få besøk fra våre musikervenner i vest.

18:00
Young Generation: Kongsbakken Ensemble, Sortland vgs Ensemble
Harstad Kulturhus, Lillesalen. 100,-
Det har etterhvert blitt en tradisjon å få besøk fra en av de nordnorske musikklinjene, der de spiller egenskrevet musikk av ferskeste sort. I år kommer både Sortland og Kongsbakken for å samarbeide om en konsert. Elevene har komponert en times musikk, og det blir spennende å se hva de unge komponistene har skapt. Nyere enn dette blir det ikke.

19:00
nyMusikk Lounge: Ronald Aune
Kulturhuset Foajé. Gratis.
Ny musikk lounge med samtids-DJ og servering av ILIOS-mat og samtids drikke. Dj Ronald spiller samtids-elektronika mens vi spiser samtids-suppe fra Café de 4 roser. Forspiel til kveldens konsert på Storsalen Scene. En kulturlounge du ikke vil gå glipp av. Salg av drikkevarer og suppe.

2100
«Horisonter» - Eirik Raude, Arve Henriksen
Harstad Kulturhus, Storsalen. 200,-/150,-
Den fantastiske slagverkeren Eirik Raude møter impromusikkens ukronede konge, jazztrompeteren Arve Henriksen (Supersilent). Et unikt samarbeid som vi heldigvis har fått kloa i til Ilios festivalen. Sammen med den berømte norske lydmannen Asle Karstad skaper de nye unike klanger. Et improvisert overskuddsprosjekt man sjeldent opplever i Harstad, så benytt sjansen. Salg av drikkevarer.

Søndag 1. februar

11:00
nyMusikk Kids - Eirik Raude
Galleri NordNorge. 50,-
Dette er en workshop for barn mellom 6 og 12 år. Instrumentet er iPad, og i samarbeid med slagverkeren Eirik Raude, skal barna lage en minikonsert i løpet av et par timer intens kunstnerisk virksomhet. Vi har iPads, og barna tar med gode idèer. Dette er et superspennende eksklusivt tilbud som må forhåndsbestilles. Kun 16 plasser. Husk å oppgi barnets alder (post@ilios.no).

12:00
Byvandring
Oppmøte parkeringsplassen Harstadhamn. 100,-
En av de senere års ILIOS klassikere har vært byvandringa. I år blir det avslutninga på festivalen, og vil som vanlig være en blanding av spasertur, opplevelsesreise og ny musikk. Spennende minikonserter i lokaler du kanskje ikke hadde tenkt å besøke. Ihvertfall ikke for å gå på konsert. Bli med på årets kuleste søndagstur!

Harstad
29. januar - 1. februar

Mer informasjon: ilios.no