Konsertserie på Nasjonalgalleriet:

Jessica Sligter & Susanna

De to unike sangerne Jessica Sligter og Susanna fremfører musikk fra bestillingsoppdraget for utstillingen Vi lever på en stjerne hos Henie Onstad Kunstsenter i 2014, som tok utgangspunkt i Hannah Ryggens sentrale verk med samme navn. Teppets tittel hentet Ryggen fra science fiction-diktet Aniara (1956) av den svenske nobelprisvinneren Harry Martinson, som også har gitt inspirasjon til Sligter og Wallmumrøds musikk.

I forbindelse med Hannah Ryggen-utstillingen Verden i veven på Nasjonalgalleriet, presenterer nyMusikk en tredelt konsertserie i samarbeid med Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, høsten 2015. Med asamisimasa (30. august), Jessica Sligter & Susanna (6. september) og Mika Vainio (4. oktober). 

Susanna, foto: Anne Valeur. Jessica Sligter, foto: Jenny Berger Myhre.

Susanna (Susanna and the Magical Orchestra og Susanna Wallumrød) er like kjent for sine intime og nedstrippa tolkninger av kjente låter som «Jolene» og «Love Will Tear Us Apart», som sin egen låtskriving. Susannas eteriske stemme har gitt henne gode kritikker både i Norge og utlandet, i tillegg til en rekke musikkpriser. Sammen med den nederlandske sangeren og låtskriveren Jessica Sligter (også kjent som Jæ og Sacred Harp) har hun et nytt duoprosjekt hvor to distinkte stemmer møtes i en intim og eksklusiv konsert med duo- og solostykker. Sligter har vært bosatt i Norge i de siste årene og har blant annet gitt ut soloplate på det norske selskapet Hubro. 

Vi lever på en stjerne av Hannah Ryggen.

Verden i veven

Hannah Ryggen (1894−1970) ruver som en av Nordens mest betydningsfulle kunstnere fra det 20. århundret. Hennes tepper fremstår som visuelle reaksjoner på hendelser, konflikter og prosesser. Hun trakk verden inn i veven. 

"Hannah Ryggens store samfunnsengasjerte tepper fra 1930- og 40-årene er ikke til å komme utenom. Her får du både empati, raseri, fantasi og dybde. Noen verker er humoristiske mens andre er mer fandenvoldske eller satiriske." - Øystein Ustvedt, kurator Nasjonalmuseet

Mot midten av 1930-tallet tok hun for seg fascismens og nazismens destruktive krefter. Vold og overgrep tematiseres på måter som knytter an til moderne, maktkritisk historie­maleri. Viljen til å fortelle går hånd i hånd med en fri betoning av abstrakte mønstre, former og farger. Utstillingen følger opp en bred, fornyet interesse for Ryggens figurative og sterkt engasjerte modernisme. Den er laget i samarbeid med Moderna Museet i Malmö.

Nasjonalgalleriet
6. september
15:00

Gratis
Adresse: Universitetsgata 13

Facebook-event