Konsertserie på Nasjonalgalleriet:

Mika Vainio

I forbindelse med Hannah Ryggen-utstillingen Verden i veven på Nasjonalgalleriet, presenterer nyMusikk en tredelt konsertserie i samarbeid med Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, høsten 2015. Med asamisimasa (30. august), Jessica Sligter & Susanna (6. september) og Mika Vainio (4. oktober). 

Mika Vainio. Foto: Joséphine Michel.

Elektronisk musikk og tekstilkunst deler mange egenskaper, som mekanisk repetisjon, lagdeling og utvikling av tekstur. I et sjeldent møte mellom abstrakt elektronisk musikk og billedvev som kunstart har elektronikavirtuosen Mika Vainio komponert et nytt verk kalt Trollklangveggen basert på Hannah Ryggens arbeid Trollveggen.

Mika Vainio, som for tiden er basert i Berlin, var den ene halvdelen av den anerkjente minimal-elektroduoen Pan Sonic fra Finland. Hans soloarbeid, under sitt eget navn og under aliaset Ø, er kjent for sin dype bass, analoge varme og råhet. Vainio skaper alltid unike, fysiske lyder, det være seg abstrakte droneverk eller minimal avant-techno. Han har gitt ut plater på selskaper som Editions Mego, Touch, Wavetrap og Sähkö og han har bl.a. samarbeidet med Alan Vega fra Suicide, Keiji Haino, Chicks on Speed og Stephen O'Malley.

Verden i veven

Hannah Ryggen (1894−1970) ruver som en av Nordens mest betydningsfulle kunstnere fra det 20. århundret. Hennes tepper fremstår som visuelle reaksjoner på hendelser, konflikter og prosesser. Hun trakk verden inn i veven. 

"Hannah Ryggens store samfunnsengasjerte tepper fra 1930- og 40-årene er ikke til å komme utenom. Her får du både empati, raseri, fantasi og dybde. Noen verker er humoristiske mens andre er mer fandenvoldske eller satiriske." - Øystein Ustvedt, kurator Nasjonalmuseet

Mot midten av 1930-tallet tok hun for seg fascismens og nazismens destruktive krefter. Vold og overgrep tematiseres på måter som knytter an til moderne, maktkritisk historie­maleri. Viljen til å fortelle går hånd i hånd med en fri betoning av abstrakte mønstre, former og farger. Utstillingen følger opp en bred, fornyet interesse for Ryggens figurative og sterkt engasjerte modernisme. Den er laget i samarbeid med Moderna Museet i Malmö.

Nasjonalgalleriet
4. oktober
15:00

Gratis
Adresse: Universitetsgata 13

Facebook-event