nyMusikk-turné 2018:

Duo Hellqvist/Amaral

Musikalske drømmer blir til virkelighet når Duo Hellqvist/Amaral utforsker det eksperimentelle spekteret i den klassiske fiolin- og pianoduoen på årets nyMusikk-turné, som går til Bodø, Sortland, Oslo og Bergen

Duo Hellqvist/Amaral, MATA. Foto: Jacob Blickenstaff, New York Times.

Hvordan kan enkle endringer i perspektiv og prosess muliggjøre nye musikalske idéer?

Karin Hellqvist og Heloisa Amaral har i det kollektive prosjektet Impossible Situations invitert en rekke komponister - sammen med en lydtekniker, fotograf og arkitekt - til en tett dialog rundt den kunstneriske prosessen. 

Istedenfor å lage kammermusikk, brukes kammeret – fremføringsrommet - som et element i verket. Istedenfor å skrive for piano og fiolin, komponeres det for en pianist og fiolinist. De musikalske alternativene som finnes i det fysiske rommet, instrumentene og utøverens performative rolle blir altså satt i sentrum. 

Komponistene som fremføres på turnéen er: Lars Petter Hagen, Øyvind Torvund, Lisa Streich, Natasha Barrett, Eivind Buene og Alberto Bernal

Turnéen produseres av nyMusikks sentralledd og lokalavdelingene nyMusikk Bodø og nyMusikk Nordland, nyMusikk Bergen og nyMusikk Oslo (Konsertserien Periferien).

Fiolinist Karin Hellqvist og pianist Heloisa Amaral møttes i 2009 som medlemmer av Ensemble neoN. To år senere startet de å jobbe som duo med Iannis Xenakis’ Dikthas og like etterpå var Duo Hellqvist/Amaral født. 

De to utøverne utforsker på en uredd og dynamisk måte hvilke muligheter som ligger i den eksperimentelle musikken, ved stadig å finne nye måter å bruke instrumentene sine på.

Impossible Situations er støttet av Nordisk Kulturfond og Kulturkontakt Nord.

Program

Øyvind Torvund - Plans for future violin and piano pieces 
- for fiolin, piano, video og elektronikk (2016)
Plans er en presentasjon av ideer til stykker som ville vært for kostbare eller teknisk upraktiske å gjennomføre. Stykket handler om overambisiøse utopiske idéer: utendørs konserter med flyvende musikere, bevegelig scenografi og akustiske spekulasjoner. Stykkene blir forklart med enkle tegninger og musikalske eksempler fra scenen. I Oslo blir det urframføring av ny versjon, som er støttet av Morten Eide Pedersens minnefond.

Natasha Barrett – Allure and Hoodwink
- for fiolin, piano og elektronikk (2014)
Verket leker med visuelle og ikke-visuelle lyder laget av større performative bevegelser som står i kontraster til små fysiske handlinger som er nødvendige for lydproduksjon. Utøverne plasserer seg selv inne i den "usynlige" lyden i den elektroakustiske verden. Verket er i tillegg inspirert av Ravel’s pianostykke Gaspard de La Nuit, som vever i instrumentale motstander og teksturer.

Duo Hellqvist/Amaral: Foto: Levent.

Duoen

Den svenske fiolinisten Karin Hellqvist har studert på musikkhøgskolene i Stockholm, Berlin og Oslo før hun fullførte sine diplomstudier ved Royal College of Music i London i 2011. Hellqvist er spesielt interessert i samtidsmusikk og ved siden av sin aktive solovirksomhet er hun aktiv i noen av de ledende ensemblene for ny musikk i Skandinavia som Cikada, Oslo Sinfonietta og Ensemble neoN, i tillegg til Duo Hellqvist/Amaral

Heloisa Amaral har studert piano, historiske klaverinstrument og direksjon i Freiburg og Oslo. I tillegg til solo, spiller hun i Duo Hellqvist/Amaral, Amaral/Zöllner og i Ensemble neoN. Interessen for eksperimentell musikk har ført til samarbeid med komponister som Helmut Lachenmann, Natasha Barrett, Simon Steen-Andersen, Johannes Kreidler og Alvin Lucier.

17. november 2018
Bodø: Stormen, Lillesal
20:00

Dørene åpner 19:30
Inngang; Kr 200/100 (ordinær/medlemmer)

Facebook-event