Only Connect Festival Of Sound 2014: J.G. Ballard

Only Connect 2014 er en musikkfestival som utforsker idéene til den innflytelsesrike britiske forfatteren J.G. Ballard.

Konserter / filmprogran / lydinstallasjoner / samtaler / performance / opplesninger / katalog

Med STIAN WESTERHUSALWYNNE PRITCHARD, KODE9SIMON SELLARS, CARMEN VILLAIN, LANGHAM RESERACH CENTRE, JØRAN RUDI med flere. 

FULLT PROGRAM

J.G. Ballard (1930-2009) skrev i yttersonene av science fiction-sjangeren, men istedenfor å tenke ut fjerntliggende galakser gikk han inn i det indre rom. Han kommenterte tendenser i samtiden ved å beskrive den nære fremtid. Vår teknologiske mediehverdag fremstår i dag slik den ble beskrevet av Ballard for førti år siden. Det samme gjelder utviklingen på områder som global oppvarming, krig, overvåkning, celebritetskultur og pornografi.

Festivalen setter søkelys på by, urbanisering og arkitektur. Oslo, med sine omfattende bygge- og utvidelsesprosjekter kan sies å være i en permanent tilstand av ”den nære fremtid”. Festivalen vil utforske de “ballardiske” tankene gjennom konserter, samtaler, filmvisninger og performance, samt utgivelse av en egen katalog med essays og fotoserier som belyser J.G. Ballard og Oslo.

Ballards visjoner om lukkede, privilegerte samfunn, som for eksempel i High Rise (1975) om et 100% selvforsynt blokkompleks, eller novellen ”The Concentration City” som tar utgangspunkt i en by uten ytre grenser, i endeløs vekst, hvor hovedpersonen alltid ender opp der han begynte uansett hvor han setter kursen - er visjoner som kan brukes som en linse å skue Oslo gjennom. Nye områder som Tjuvholmen og Bjørvika spesielt, men også Norge som et lukket selvforsynt system. 

Adjektivet «ballardian» er å finne i britiske ordbøker, og innebærer assosiasjoner til hans bøker, især dystopisk modernitet, golde menneskeskapte landskaper, og psykologiske effekter av teknologisk, sosial og miljømessig utvikling. Ballard er i Norge mest kjent for romanen Crash (1973), og Steven Spielbergs filmatisering av oppvekstskildringen fra Shanghai, Solens rike (1984) – men han har et rikt og dypt fascinerende forfatterskap også utover dette. Ballard kom på norsk så tidlig som i 1972, da den fremragende novellesamlingen Vermilion Sands ble utgitt i Bing & Bringsværds Lanterne-serie under tittelen Luftspeil.

Årets festival dediseres til Jon Bing (1944-2014), forfatter, dr. juris og professor. Han var en av Norges største science fiction-entusiaster og mannen som fikk J.G. Ballard oversatt til norsk. Bing viste stort engasjememt for årets tema på Only Connect og skulle ha en sentral rolle på festivalen, noe han dessverre ikke fikk sjansen til. 

Programmet er kuratert av nyMusikk i samarbeid med redaktør og skribent Audun Vinger.

22. - 24. mai

Billetter kan kjøpes på Billettservice.no og på spillestedene.

Festivalpass: 400/300 (medlemmer/studenter). Billettinfo for enkeltkonserter: se festivalprogram.

Facebook-event