Periferien #4: Håkon Austbø + Anders Førisdal

Periferien markerer at det er 100 år siden Claude Debussy avgikk ved døden. Når Achille-Claude (som han faktisk het) skal minnes, blir det hæla i taket og ingen ringere enn Håkon Austbø (piano) som står for kvintene og septimakkordene. Innimellom franksmannens preludier får vi høre to nyere verker — Sivan Cohen Elias’ (Israel) «Hack» for to sammenbundne gitarer, og Mauro Hertigs (Sveits) «Ping Pol» for stålstrengsgitar med bottleneck. De to verkene kombinerer hver på sitt vis utforskningen av nye lyder på gitaren med en leken musikalitet, og blir fremført av Anders Førisdal (asamisimasa).

Anders Førisdal

Program:


Claude Debussy: Preludes, bok II, for klaver (1913)
Sivan Cohen-Elias: Hack, for to sammenbundne gitarer (2016)
Mauro Hertig: Ping-Pol-En, for gitar (2015)

Håkon Austbø

I 50 år har Håkon Austbø nå vært aktiv som pianist. Hans første opptredener var som solist med Harmoniens Orkester i 1963 og debutkonsert i Universitetets Aula i 1964. Han var da bare 15 år gammel, og debuten vakte stor oppsikt.
Siden har han opparbeidet en sentral posisjon i norsk og internasjonalt musikkliv. Mest kjent er han kanskje som fortolker av Olivier Messiaen, som han arbeidet med og dermed ble en av de ganske få til å bære videre en autentisk tradisjon. Han har også vært en av de mest ivrige forkjempere for Aleksandr Skrjabins musikk. Typisk nok var begge disse komponistene opptatt av farger, noe Austbø har gjort til en viktig del av sin virksomhet, ved å drive frem den første autentiske fremførelsen av fargestemmen i Skrjabins Prometheus i Nederland på 1990-tallet, for nå å utarbeide nye fargestemmer til Messiaens verk.

Anders Førisdal er utdannet ved Norsk Musikkhøgskole med en mastergrad på Aldo Clementis musikk. Ved siden av arbeidet med soloprosjekter har han spilt i en rekke ensembler som Elision, Plus Minus, Oslo-Filharmonien, Bergen Filharmoniske, i tillegg til asamisimasa. Han spiller sjeldne multi-strengers gitarer og mikrotonale gitarer, og komponister som Brian Ferneyhough, Roger Redgate, Michael Finnissy, Chris Dench, Bryn Harrison, Klaus Lang og Ole Henrik Moe jr. har skrevet verk for han. 

Sentralen
09. mai
19:00

Billetter:
kr 150 /100 (stud./medl. nyMusikk).

Dørene åpner 18:30

Facebook-event