Periferien #5

Cikada + Jonas Olsson

Dette er det nærmeste Periferien kommer Ekstremsportveko. Det er også det nærmeste Periferien kommer juleavslutning og festkonsert.

Til årets siste konsert presenterer vi to bautaer i musikken fra etterkrigstiden; Morton Feldmans “Crippled Symmetry” og Pierre Boulez 2. sonate for piano.

Velkommen til sesongavslutning!

Pierre Boulez – fransk musikks Ludvig XIV – gikk bort tidligere i år. Den 2. klaversonaten (1950) regnes som mesterverket fra hans tidlige, serialistiske periode. Dette stykket, som ikke desto mindre er sterkt inspirert av Beethoven, krever en ekstrem presisjon av pianistene, hvor hver note og hver klang har sin helt egne artikulasjon.

Crippled Symmetry” fra 1983 er derimot en 90 minutter lang psykedelisk tripp. Morton Feldman var gjennom hele karrieren sterkt påvirket av visuell kunst, spesielt av maleriene til vennene Mark Rothko, Philip Guston og Robert Rauschenberg. Mot slutten av karrieren ble han også en ivrig samler av orientalske tepper, spesielt tepper fra Anatolia, hvor mønstrenes speilbilder og gjentagelser ikke er helt symmetriske og regelmessige. Denne påvirkningen kan høres i alle de sene og ekstremt lange verkene, hvor klanger gjentas og forskyves i et musikalsk kaleidoskop.

Jonas Olsson er en svensk pianist som er renommert for sitt arbeid med nyskreven musikk av unge komponister og for sine tolkninger av musikk fra det 20. århundret, deriblant Boulez, Stockhausen, Lachenmann, Messiaen, Berio og Nono. Han er fast medlem av de svenske ensemblene Mimitabu og Gageego!

De seneste høydepunktene inkluderer en komplett Boulez-syklus på Klangfestivalen i København i 2015, hvor han ble rost av Politiken for sin “knivskarpe attitude”, og en Rebecca Saunders-portrettkonsert sammen med Arditti-kvartetten under årets Aldeburgh Festival. 

Siden starten I 1989 har Cikada ensemble etablert en rendyrket og velrenommert profil på den internasjonale samtidsmusikkscenen. Ensemblet har siden begynnelsen bestått av fløyte, klarinett, piano, perkusjon, strykekvintett og dirigent Christian Eggen. Alle ti medlemmer er likestilte, faste medlemmer. Ensemblet knyttes sterkt til den såkalte Oslo Sound med sine friske, energiske, varme og virtuose interpretasjoner av et bevisst utvalgt repertoar.

Cikadas distinkte ensembleprofil manifesteres gjennom sterk programmering i konserter ved store internasjonale festivaler og i en rekke plateinnspillinger. I kjernen for dette arbeidet ligger ønsket om å utvikle langvarige samarbeid med komponister og over tid å bygge opp komponistportretter bestående av verker skrevet til ensemblet.

De ni musikerne danner også flere mindre formasjoner innenfor gruppen: Cikada strykekvartett, Cikada Trio og Pianotrio opererer som uavhengige grupper i både inn- og utland. Cikada ble tildelt den prestisjetunge Nordisk råds musikkpris I 2005.

Cikada
Anne Karine Hauge, fløyter
Bjørn Rabben, slagverk
Kenneth Karlsson, piano/celesta

Konsertforeningen Periferien presenterer sin første sesong i 2016 med 5 konserter fra april til desember i Sentralens nye lokaler i Øvre Slottsgate 3. Programmene kombinerer klassikere fra samtidsmusikkanonen med nyere verker fra inn- og utland, presentert av kremen av Oslos utøvere.

Sentralen
23. november
19:00

Øvre Slottsgate 3
Dørene åpner 18:30

Kjøp billett
Kjøp sesongbillett (2016)