nyMusikk og SALT presenterer:
Lonnie Holley + Nordnorsk Opera og Symfoniorkester

Bli med til vakre Sandhornøya utenfor Bodø hvor det nye årlige kulturprosjektet SALT finner sted. På åpningskvelden 29. august presenterer nyMusikk konserter med Lonnie Holley og musikere fra Nordnorsk Opera og Symfoniorkester. I tillegg opptrer Ensemble Ylajali og DJ Are Mokkelbost. Samme kveld vil også Yang Fudong`s filminstallasjon The Light That I Feel Friday åpnes.

Lonnie Holley. Press photo.

Lonnie Holley er en kunstner og musiker fra Birmingham, Alabama. Fra fylte fem hadde Holley ulike strøjobber: som å plukke opp søppel på en drive-in kino, stå i oppvasken, og lage mat. Han levde i et "whisky hus", på markedsområder og i flere fosterhjem. Hans tidlige liv var kaotisk og Holley ble aldri gitt gleden av en skikkelig barndom. Siden 1979 har Lonnie Holley viet sitt liv til improvisatorisk kreativitet. Hans kunst og musikk, som er født ut av kampen og motgangen, men kanskje enda viktigere, ut av en rasende nysgjerrighet og biologisk nødvendighet, har manifestert seg i tegning, maleri, skulptur, fotografi, performance og lyd. Holley begynte ikke å lage og fremføre musikk i et studio, og heller ikke hans kreative prosess speiler en vanlig musiker. Hans musikk og tekst er improvisert på stedet, og utvikler seg med hver hendelse, konsert og innspilling. I Holleys opprinnelige kunstmiljø, konstruerte og dekonstruerte han sine visuelle verk, og gjenbrukte de ulike delene i nye kunstverk. På den måten overførte han ofte allerede komponerte fortellinger inn i nye verk, og slik skapte han et kumulativt sammensatt bilde mettet med dybde og mening utover sin opprinnelige betydning. Holley vil holde konsert for SALT-publikummet på åpningskvelden, hvor improvisasjon tar utgangspunkt i landskapet, omgivelsene og Yang Fudongs film.

Nordnorsk Opera og Symfoniorkester er verdens nordligste orkesterinstitusjon - og også en av de yngste. Siden opprettelsen i 2009 har orkesteret blitt en av Nord-Norges største og mest aktive kulturinstitusjoner, med ca 140 forestillinger og konserter i ulike formater hvert år. Når orkesteret reiser over hele Nord-Norge og den nord-internasjonale regionen, opptrer det regelmessig i Bodø og Tromsø. Under SALT sin åpningshelg, vil bratsjisten Leah Asher og cellisten Mary Auner representere orkesteret - to ekstremt dyktig musikere og musikalske lærere. Leah Asher ble nylig tildelt Ungkunststipendet 2015 ved Festspillene i Nord-Norge.

De fremfører Duo av Giacinto Scelsi og D'une Seule Voix av Bruno Mantovani. Scelsis verk er i størst grad inspirert av østlige tradisjoner, spesielt indisk musikk. Hans konsentrasjon rundt mikrotonalitet er mye sammenlignbart med et stort og åpent landskap – noe som vil passe fint for settingen. Mantovanis D'une Seule Voix var fra hans siden tiltenkt å skulle fremføres sammen med Scelsis verk. Gjennom denne referansen til østens musikk er dette hans "tribute" til Scelsi.

Sandhornøy, Bodø
29. august
18:00

SALT er et initiativ for kunst, kultur og miljø som hvert år vil flytte til et nytt sted i Arktis. SALT bruker den arktiske naturen som ramme for sterke kunst-og kulturopplevelser. Prosjektet begynner sin reise på en arktisk strand på Sandhornøya, sør for Bodø, 29. august 2014 til og med 1. september i 2015. Et avsidesliggende sted omgitt av praktfull natur. SALT vil i løpet av de kommende årene reise over den nordligste delen av planeten vår, til Grønland, Island, Færøyene, Irland, Skottland, Spitsbergen, Alaska og Russland. Mer informasjon på salted.no.