nyMusikk og Nasjonalmuseet presenterer:

Sofia Jernberg

Opplev den svenske sopranen, improvisatoren og komponisten Sofia Jernberg på Museet for samtidskunst hvor hun åpner utstillingen Rameaus nevøer av Sofie Berntsen og Karl Holmqvist.

Til opptredenen har Jernberg tatt direkte inspirasjon fra deler av utstillingen:

- Jeg har tolket kunstverkene som om de var partitur. Av Karl Holmqvist har jeg valgt de to verkene «HEARTHEARTHEART» og «DEARREADDEAR». De ligner konkret poesi og er tydelige og lette å forvandle til musikk. Av Sofie Berntsen har jeg valgt kunstverket «Natural History» og omfavnet formen/komposisjonen i dette. Verket består av hundre fotografier i ulike størrelser som er plassert på 3 linjer. Fotografienes størrelse fikk bestemme rytmen i sangen og linjene fikk bestemme oktaven.

Sofia Jernberg. Pressefoto.

Etiopiskfødte Sofia Jernberg tilbragte sin barndom i Etiopia, Vietnam og Sverige. Etter å ha sunget i kor siden hun var 10 år, oppdaget hun som tenåring at hun var interessert i sang utover den vestlige kortradisjonen. Slik dukket hun inn i en ny musikalsk verden og lot seg inspirere av strupesanger Sainkho Namtchylak, jazzvokalist Sidsel Endresen, improvisator Phil Minton og avantgarde-sanger Diamanda Galás.

Jernberg jobber innenfor et bredt musikalsk felt. Hun er en av lederne og komponistene for den moderne jazzgruppen PAAVO og kvartetten The New Songs. Hun har også fremført Arnold Schönbergs «Pierrot Lunaire» og har en sentral rolle i Salvatore Sciarrinos opera Lohengrin som ble satt opp av nyMusikk Bergen.

En av hennes hovedinteresser som sanger er å utvikle stemmens "instrumentale" muligheter. Jernbergs sangvokabular inkluderer lyder og teknikker som ofte står i motsetning til en naturlig sangstil. Hun har gått en lang vei i arbeidet med såkalte "split tones", tonløs sang og forvrengt vokal.

Rameaus nevøer er tittelen på en ny utstillingsserie hvor Nasjonalmuseet presenterer verkene til en yngre norsk kunstner i samspill med en samtalepartner. Sofie Berntsen (f. 1968) og Karl Holmqvist (f. 1964) er første kunstnere ut i serien. De har aldri tidligere samarbeidet, men deler en interesse for språk og litteratur. Frigjort fra konvensjonell grammatikk og fortolkning manipulerer Berntsen og Holmqvist ord og fraser, på lik linje med medier som maleri, video eller skulptur. Språket får en ny dimensjon som en sanselig visuell opplevelse, samtidig som det kan leses helt eller delvis som tekst.

Museet for samtidskunst
6. november
18:00

Gratis
Adresse: Bankplassen 4, Oslo

Facebook-event