Tanja Orning inviterer:
Frihet, strenghet og kjærlighet

Tanja Orning inviterer er en konsertkveld der kjente samtidsmusikkutøvere presenterer sitt forhold til partitur, fremføring og utøverkunst. Konseptet fikk en suksessfull start i mars 2014 med Tora Augestad og Karin Hellqvist.

Tanja Orning. Foto: nyMusikk.

5. desember blir et musikalsk og verbalt møte mellom tre av Norges mest interessante samtidsutøvere i dag. Cellist og komponist Tanja Orning inviterer til konsertsamtale med slagverker Håkon Stene og sanger Sofia Jernberg. I tillegg kommer Rob Waring som gjestemusiker.

Disse tre eliteutøverne vil utdype sine tanker om noen av sine favorittstykker og konkretisere med eksempler. De vil også spille forskjellige duoer og trioer i et spenn mellom stor utøverfrihet og streng partiturtrohet. En unik invitasjon inn i tre kreative utøveres refleksjoner omkring musikk og tolkningsrom.

Musikk av:
Arnold Schønberg
Sofia Jernberg
Chris Newman
Rob Waring
Øyvind Torvund
Bernt Alois Zimmermann
Laurence Crane
Koka Nikoladze

Tanja Orning er en profilert utøver av samtidsmusikk og eksperimentell musikk. Hun er utdannet i Oslo, i London med Willian Pleeth og ved Indiana University med Janos Starker som Fulbrightstipendiat. Hun jobbet som alt. solocellist i Stavanger Symfoniorkester fra 1994 til 2000 da hun valgte å forlate orkesterlivet for å kunne realisere sine egne prosjekter som blant annet inkluderer soloprosjektet Cellotronics, asimisimasa, og BOA. Orning har doktorgrad innen feltet oppføringspraksis fra Norges musikkhøgskole (2014) og er engasjert som førsteamanuensis og forsker innenfor moderne musikkhistorie, framføringspraksis, verkfortolkning og estetikk på Universitetet i Oslo.

Håkon Stene. Pressefoto.

Håkon Stene er slagverker med spesialisering innen moderne musikk og tidligmusikk. Han har spilt med ensembler som asamisimasa, Klangforum Wien, Oslo Sinfonietta, BIT 20 og Pantha du Prince & the Bell Laboratory, og gjort innspillinger for Rough Trade, ECM og Rune Grammofon m.fl. I 2012 fikk han Spellemannsprisen sammen med asamisimasa for samtidsmusikkplaten Pretty Sound. Fra 2005 til 2008 var han med på Rikskonsertenes lanseringsprogram for INTRO-soloister, som trommis. Stene har samarbeid med komponister som Johannes Kreidler, Helmut Lachenmann, Alvin Lucier, Helmut Oehring, Mathias Spahlinger, Simon Steen-Andersen m.fl.

Sofia Jernberg. Pressefoto.

Sofia Jernberg er en svensk sopran, improvisatør og komponist. Hun har studert jazz ved Fridhems folkhögskola og Gotlands tonsättarskola. En av hennes hovedinteresser som en sanger er å utvikle stemmens "instrumentale" muligheter. Etter mange års arbeid i denne retningen, eksperimentering med stemmens rolle i et ensemble, er hun nå fast medlem av flere grupper som bruker stemmen på en slik måte. Jernbergs sangvokabular inkluderer lyder og teknikker som ofte står i motsetning til en naturlig sangstil. Hun har gått en lang vei i arbeidet med såkalte split tones, tonløs sang og forvrengt vokal. I 2008 fikk hun Kungliga Musikaliska Akademiens jazzpris for "et nyskapende og kompromissløst kunstnerskap". Sammen med Cecialia Persson leder hun gruppen Paavo, som fikk tildelt prisen for årets jazzgruppe av Sveriges Radio. Jernberg har en sentral rolle i den nylig oppsatte operaen Lohengrio av Salvatore Sciarrino.

nyMusikk
5. desember
20:00

Kr 50/gratis (medlemmer).
Dørene åpner kl. 19:30.

Facebook-event