Machine Dreams 5. - 8. juni
The Bad Tempered Piano

Rex Lawson.

Det utrolige, komplekse, ekspressive og infernalske pianomaskineriet blir hyllet med en kveld fylt med komposisjoner som strekker seg utover instrumentets tekniske begrensninger.

Conlon Nancarrow
Toccata
Piece For Tape
Study no. 3

Rex Lawson (pianola), Karin Hellqvist (fiolin), Daniel Paulsen (perkusjon)

George Antheil og Fernand Léger
Ballet Mécanique

Rex Lawson (pianola)

Amerikanske Conlon Nancarrow (1912–77) komponerte de fleste av sine verk for det mekaniske klaveret pianola. Pianolaen er programmert med utgangspunkt i perforert papir eller metallruller. Denne teknikken tillot Nancarrow å komponere stykker som var for komplekse for mennesker å spille.

George Antheil, selvutnevnt ‘bad boy of music’, skapte oppstandelse med filmmusikken til Ballet Mécanique (1924) for 16 pianolaer. På Only Connect blir musikken framført på ett enkelt piano med visning av Fernand Legérs originale film med samme tittel.

Rex Lawson er verdens ledende pianolautøver. Han forteller om pianolaens historie og fremfører Nancarrow og Antheil.

Karin Hellqvist er en svensk fiolinist, bosatt i Berlin, som opptrer internasjonalt med å fremføre og tolke samtidsmusikk. 

Øyvind Torvund
Forest Catalogue (A Slide Show In Sound)

Ellen Ugelvik (piano)
Martin Taxt (tuba)
Espen Reinertsen (saksofon)
Eivind Lønning (trompet)

Dette stykket finner musikalske temaer i en rekke opptak av skogens fascinerende lydunivers. Musikerne etterligner og reagerer på lydene og teksturene som finnes i hver grop og stamme av skogens musikalske katalog.

Øyvind Torvund skriver kammermusikk og orkesterverk hvor improvisasjon og folkemusikk ofte har en sentral plass.

Ellen Ugelvik har fordypet seg i fremføring av samtidsmusikk og konserterer som solist og kammermusiker over hele verden.

Martin Taxt er en tubaist som ofte opererer innenfor improvisasjon og samtidsmusikken. Han driver plateselskapet SOFA og jobber med festivalen Fri Resonans.

Espen Reinertsen er en allsidig saksofonist og den ene halvdelen av duoen Streifenjunko. Han spiller også i flere grupper, bl.a. Christian Wallumrød Ensemble. 

Eivind Lønning er trompetist og jazzmusiker kjent fra duoen Streifenjunko. I tillegg spiller han i bl.a. Trondheim Jazzorkester.

Christian Blom
Sommerfugl/Ensom vandrer/Liten fugl/Halling/Vokterens sang
(fritt etter Edvard Grieg)

Urfremføringer og plateslipp!

Ellen Ugelvik (piano)

Blom har forholdt seg til Grieg slik Grieg forholdt seg til folkemusikken, respektløst. Det som kommer frem er en skjør, kaotisk og dypt lyrisk musikk. Musikken har fått to ansikter. På platens side A fremføres verkene av Ellen Ugelvik. På platens side B spilles musikken av en maskin. Pianisten former musikken med sin vilje og smak under store friheter hva angår tempo og dynamikk. Maskinen spiller til punkt og prikke det Blom har foreskrevet. Resultatet er en kunst som vekker latter, sympati og dypt alvor.

Christian Blom er en kunstner som jobber med komposisjon og kinetisk skulptur.

Ellen Ugelvik har fordypet seg i fremføring av samtidsmusikk og konserterer som solist og kammermusiker over hele verden.

Kunstnernes Hus
5. juni
20:00

Kr 200/100

Billetter

Selges ved inngang (OBS! Bare kontant betaling), eller på forhånd på billettservice.no, 7-eleven eller Narvesen.

George Antheil.
Øyvind Torvund. Foto: Alfred Jansen.