Machine Dreams 5. - 8. juni
The Museum of Mechanical Dreams

The Subharchord.

The Museum of Mechanical Dreams er en presentasjon av skreddersydde soniske verktøy og selvbygde oppfinnelser, foreldet utstyr og gjenvunnet teknologi. Denne kvelden på Teknisk Museum puster nytt liv i det som anses som utdødd eller utdatert teknologi.

Biosphere
Geir Jenssen, bedre kjent som Biosphere, er en elektronikamusiker fra Tromsø. I kveld fremfører han et stykke spesialkomponert for et av verdens tre overlevende eksemplarer av Subharchorden – en elektronisk lydgenerator bygd i Øst-Berlin på begynnelsen av 60-tallet. Tidligere på kvelden vil dokumentarist Ina Pillat holde et foredrag om instrumentets tilknytning til Norge. 

Aki Onda
Walkman-konsert
Aki Onda er en elektronikamusiker, komponist og billedkunstner. Onda ble født i Japan, men holder for tiden til i New York. Hans kassettprosjekt har utgangspunkt i en lyddagbok med feltopptak, samlet over to tiår på en walkman-kassett. Konserten er en seanse der han ved bruk av elektronikk fysisk manipulerer disse kassettopptakene.

Tore Honoré Bøe
Acoustic Laptops
Tore Honoré Bøe lager musikk med tremateriale: En treboks som inneholder mekaniske objekter som blir forsterket med små mikrofoner. Med disse akustiske maskinene utforsker han mikrolyder som vanligvis ikke kan høres.

Christian Blom
Al-Khowarizmi’s Mechanical Orchestra
Et interaktivt system designet for å fremføre musikk med et utgangspunkt i automatiserte strenger, klokker og lys. Hver gang en publikummer trykker på en knapp, blir nye variasjoner mulig.

Bjørn Erik Haugen
The Typist: Purloined Letters
Den norske konseptkunstneren Bjørn Erik Haugen har skrevet et nytt stykke for en «typatune», en kimende skrivemaskin produsert på 40-tallet for å lære barn å skrive med skrivemaskin. I stykket vil en sekretær skrive The Purlioned Letter av Edgar Allan Poe på typatuneren.

Ina Pillat
Subharchord – A Child of the Golden Age
Den uavhengige filmskaperen Ina Pillat kommer fra Øst-Tyskland, men bor for tiden i Oslo. Hennes siste dokumentar Subharchord – A Child of the Golden Age, forteller den skjulte historien om instrumentet som i kveld spilles av Biosphere. Pillat vil vise klipp fra dokumentaren og snakke om instrumentets historie i Norge, en historie med paralleller til den kalde krigen og norsk eksperimentell musikk.

Teknisk Museum
6. juni
19:00

Museumsbillett: kr 100 / 50

Billetter

Selges ved inngang, eller på forhånd på billettservice.no, 7-eleven eller Narvesen.

Aki Ondas kassetter. Foto: presse.
Biosphere. Foto: Trine Falch.

Pilot for Ina Pillats dokumentar om Subharchorden.