nyMusikk Trondheim presenterer: 

Det ekkofrie kammer

nyMusikk Trondheim inviterer deg med på en lydreise utenom det vanlige – til det ekkofrie rommet på NTNU, Gløshaugen. Her vil kunstner Linn Halvorsrød fylle kammeret med komposisjonen «Om å forlenge livet». Samme kveld blir det nyMusikk Salong på Antikvariatet, om opplevelsen av rom. 

– Jeg hadde en opplevelse med å høre mitt eget hjerte, og å tro at det var en kald tysk technosang fra åttitallet, forteller kunstner Linn Halvorsrød om første gang hun gikk inn i et ekkofritt rom. 

Ekkofrie rom er konstruert slik at alle lydbølger absorberes. Alle overflater er dekket med dype pyramider av lydabsorberende materiale, og rommet er isolert fra eksterne lydkilder. Dette gjør ekkofrie rom til noen av de stilleste stedene som finnes på jorden.

– Første gangen jeg gikk inn i det ekkofrie rommet, følte at jeg gikk inn i et Anselm Kiefer-maleri, forteller Halvorsrød. – Denne opplevelsen vil påvirke komposisjonen min, som har bakgrunn i et lydprosjekt jeg har jobbet med det siste året, «Om å ønske alt godt», som tar utgangspunkt i lyder folk tror kan ha en helende effekt.

Det ekkofrie rommet har også hatt betydning for andre kunstneres praksis. John Cage sin opplevelse av det ekkofrie rommet ved Harvard University endret hans forståelse av stillhet, støy og musikk. Robert Irwin og James Turell oppholdt seg i lange perioder i totalt mørke i et ekkofritt rom, og erfaringene fikk stor betydning for hvordan de senere har arbeidet med persepsjon.

I nyMusikk Salong som følger konserten i det ekkofrie rommet, vil temaet være nettopp rom og opplevelsen av rom, og hvordan man som kunstner og komponist forholder seg til dette.

Paneldeltakere:
Martin Palmer, moderator. Palmer er uavhengig kurator, skribent og lydentusiast. Som ansvarlig redaktør for Forum Nidrosiae jobber han til daglig i samarbeid med Trondheim Elektroniske Kunstsenter.

Linn Halvorsrød har en master i billedkunst fra Kunstakademiet ved NTNU og en master i lydkunst fra Nordic Sound Art. Hun arbeider som kunstner i Trondheim og som museumspedagog på Trondheim kunstmuseum. På området lydkunst jobber hun med performance, lyd i rom og med utgivelser, der hun bl.a. gir ut andres musikk og lyd på selskapet SunRoad Records. 

Morten Nome er tidligere universitetslektor i matematikk ved NTNU, og har vært en av Gløshaugens mest populære forelesere. Han har også bakgrunn som musiker, og har i det siste fått stor oppmerksomhet for foredraget «Du kan for faen ikke spille et instrument uten å kunne dette», om matematikk i musikk. Nome kommer til salongen for å forklare nærmere hva et ekko er, og kommer etter eget sigende samtidig å bre om seg med åndrikheter i kjent stil.

Edvine Larssen akkurat ferdig med sin doktorgrad ved Kunstakademiet ved NTNU. Larssen har de siste fire årene arbeidet med en undersøkelse av det japanske begrepet Ma – som kort omhandler ulike forståelser av rom og tid. Hennes undersøkelse fokuserer på hvordan vi erfarer gjennom opplevelser bundet til sted, rom og tid.

Kunstneriske innslag ved
Kyrre Laastad og Rik De Geyter.

Beskrivelsene av det ekkofrie rommet er skrevet av lydkunstner Trond Lossius. 

Ekkofritt:

14. april
NTNU, Gløshaugen
12:00

Adresse: Elektrobygg, O.S. Bragstads plass 2B
Konserter kl. 12:00, 12.45, 13.30 og 14.15

Forhåndspåmelding til trondheim@nymusikk.no, merk mailen «Ekkofritt».
Det er kun plass til fire personer per konsert, så her gjelder det å være tidlig ute!

Inngang: 100,-/50,-/0,- (ordinær/student/NMT-medlemmer og KIT-studenter)

UTSOLGT!

nyMusikk Salong:

14. april
Antikvariatet
19:00

Adresse: Nedre Bakklandet 4
Inngang: 100,-/50,-/0,- (ordinær/student/NMT-medlemmer og KIT-studenter)

Gratis inngang for alle som har kjøpt billett til Ekkofritt.

Facebook-event