nyMusikk Trondheim:

Sofia Jernberg + Sheriffs of Nothingness

Opplev den svenske sopranen, improvisatoren og komponisten Sofia Jernberg i Rådhussalen, hvor hun sammen med duoen Sheriffs of Nothingness åpner nyMusikk Trondheims høstprogram!

Sofia Jernberg. Foto: Jon Edergren.

Sofia Jernberg tilbragte sin barndom i Etiopia, Vietnam og Sverige. Etter å ha sunget i kor siden hun var 10 år, oppdaget hun som tenåring at hun var interessert i sang utover den vestlige kortradisjonen. Slik dukket hun inn i en ny musikalsk verden og lot seg inspirere av strupesanger Sainkho Namtchylak, jazzvokalist Sidsel Endresen, improvisator Phil Minton og avantgarde-sanger Diamanda Galás. Jernberg jobber innenfor et bredt musikalsk felt. Hun er en av lederne og komponistene for den moderne jazzgruppen PAAVO og kvartetten The New Songs. Hun har også fremført Arnold Schönbergs «Pierrot Lunaire» og har en sentral rolle i Salvatore Sciarrinos opera Lohengrin som ble satt opp av nyMusikk Bergen. 

En av hennes hovedinteresser som sanger er å utvikle stemmens "instrumentale" muligheter. Jernbergs sangvokabular inkluderer lyder og teknikker som ofte står i motsetning til en naturlig sangstil. Hun har gått en lang vei i arbeidet med såkalte "split tones", toneløs sang og forvrengt vokal.

Sheriffs of Nothingness er en improvisasjonsduo bestående av to av Norges mest særpregede kunstnere i samtidsmusikken: Kari Rønnekleiv (fiolin) og Ole-Henrik Moe (bratsj). Duoen har holdt på siden 2004, og kan karakteriseres ved at de, mer eller mindre polart, befinner seg mellom frijazz og europeisk kunstmusikk, der fokuset ligger på det klangfargemessige, et forsøk på å lage nye instrumenter i instrumentet. Improvisasjonsteknisk benytter duoen seg ofte av prinsippet om å imitere hverandre nesten likt, for å prøve å frambringe klangmasser, mer enn et kontrasterende, solistisk uttrykk. Likevel finnes det flere tilløp til brudd i klangmassene, men disse kan nok oftest ses på som overganger mellom lydmassene. Kanskje kan man kalle musikkstilen Chase-relay, der spenningen ligger i når og hvordan en av musikerne bryter ut, og hvordan de finner en ny tekstur.

Sheriffs of Nothingness ønsker også å kunne være graderte kameleoner, der de tar til seg musikalske elementer fra de forskjellige grupper de samarbeider med. Av slike kan nevnes: Streifenjunko, Håvard og Daniel, SISU, Lars Myrvoll, Martin Taxt, Kjetil Gutvik, Klaus Holm, HGH (Gebardt/Hagfors), Nils Bech og Bendik Giske, Torgny Amdam, ALOG, Torgeir Vassvik, og Alexander Rishaug.

Moe og Rønnekleiv vant Spellemannpris for beste moderne album i 2007, og i 2011 ble Moe nominert til Nordisk Råds Musikkpris. I 2015 ga de ut sitt tredje album på SOFA music

Rådhussalen
21. september
19:00

cc: 0,- / 100,- / 150,-
Medlemspris / student / ordinær

Facebook-event