Høstprogram 2018

11. - 20. september - Vannstand: Maja S.K. Ratkje
Stavanger Konserthus

11., 12., 13., 14. september kl 10-13 – besøk av skoleklasser
Lørdag 15. september kl 14-16 – åpent for publikum – gratis entré
17., 18., 19., 20. september kl 10-13 – besøk av skoleklasser


Lydinstallasjonen Vannstand har nå blitt et kjent begrep i Stavanger. Lydinstallasjonen er satt sammen av komponist Maja Solveig Kjelstrup Ratkje, og lydene er spilt inn av elever fra det regionale talentutviklingsprogrammet Unge talenter Bjergsted.

Installasjonen står i Stavanger konserthus foajé og består av 8 høyttalere i en stor sirkel i ene hjørnet, med god utsikt mot fjorden utenfor. 
Vannstand har blitt besøkt av flere tusen skolebarn fra 1. til 6. klasse over flere år. 

Olav Stener Olsen er kurator for installasjonen i Konserthuset, og snakker med barna om det forunderlige fenomenet tidevann – de langsomt pulserende tidevannsskiftningene langs Norskekysten.

Tidevannet er levende kraft som er i konstant bevegelse gjennom værpåvirkning, månefaser og klimapåvirkning. I dag kan vi måle og undersøke havet, og vi ser at menneskenes påvirkning er i ferd med å endre det tilsynelatende evige kretsløpet langs Norskekysten.

Den første realiseringen av Vannstand var en lydinstallasjon som ble presentert på Den Norske Opera & Ballett på åpningsdagen av nyMusikk under festivalen Only Connect 2015 i Oslo. Siden 2016 har den årlig blitt presentert i Stavanger Konserthus, av nyMusikk Stavanger.

8. oktober - Pinquins
Lille konsertsal Bjergsted, kl. 19:30

Pinquins er en grenseoverskridende slagverktrio i stadig utvikling, som er opptatt av å utfordre og utvide formatet de jobber innenfor. De bruker kropp og stemme som en naturlig del av sitt instrumentarium, og samarbeider med komponister og utøvere både fra samtidsmusikken og andre sjangere. Med sitt svært visuelle repertoar og sin unike sceniske tilstedeværelse, har trioen gjort seg bemerket som et av de mest nyskapende unge ensemblene på den norske samtidsmusikkscenen. Trioen består for anledningen av: Ane Marthe Sørlien Holen, Johanne Byhring, Jennifer Torrence.

Konserten er en del av Pinquins 10-års jubileumsturné.

Program for konserten:
Jan Martin Smørdal - My Favorite Thing 1 
Michael Maierhof  - Shopping 4 - trio for ballong
Ingvild Langgård - Sound of Super Powers 
Ane Marthe Sørlien Holen - Noenting - Ingenting - solo slagverk

2. og 3. november - Tetsuya Umeda
RIMI/IMIR Scenekunst, kl 19:00 (fredag) ( kl. 20:30 (lørdag)

Den japanske kunstnereren Tetsuya Umeda kommer til Stavanger for å skape lydlandskap med en nærmest arkitektoniske struktur av lyd og lys. Hans fascinerende og overraskende forestillinger produserer intrikate lydbilder og musikalske komposisjoner gjennom levende eksperimenter med daglige verktøy, ombygde maskiner og elektronikk.

Konsertene med Tetsuya Umeda er en del av konsertserien på RIMI/IMIR Scenekunst.

11. november - 3 pianos: Tanaka / Lindvall / Wallumrød
Stavanger Konserthus Foajé, kl. 19:00

3 pianos, med pianistene Ayumi Tanaka (JP), Johan Lindvall (SE) og Christian Wallumrød, er et unikt piano-ensemble. Nysgjerrighet på pianoet og dets utallige muligheter var utgangspunktet, i tillegg til ønsket om å tøye grensene for pianomusikk, gir bakgrunn til prosjektet. 

Ensemblet lager musikk med klare forbindelser til det tyvende århundrets musikk og ideer. Musikerne utvikler materialet på sin egen måte ved å fokusere på elementer som stemming, register, intervaller, dynamikk etc. 

Materialet inkluderer både nedskrevne komposisjoner og improvisasjons-genererte stykker. Trioens sofistikerte sanntids-komponering gjenspeiler både musikernes individuelle særtrekk og deres orientering mot ensemble-spillet og samhandlingen.

Billettpris er 150kr voksne og 100kr student, barn gratis.

----------

nyMusikk Stavanger er støttet av Norsk kulturråd og Stavanger kommune.

www.facebook.com/NyMusikkStavanger
www.nymusikk.no
stavanger@nymusikk.no

Maja S.K. Ratkje. Foto: Dan Petter Neegaard.